DIY

DIY – Hur mycket fantasi ryms i ett par vingar?


Såklart man önskedrömmer om en flygtur på egen hand. Det gör väl alla. Det fina med vingar är att du kan göra dem precis i vilken känsla du önskar. De kan vara snälla, arga, glittriga, fluffiga, läskiga, mjuka, i regnbågens alla färger och precis vad du vill. Turligt nog är vingen superenkel att göra själv. Det här är en liten repris men för smart för att glömmas bort.

Du behöver:

  • Galgar av det allra enklaste slaget. Sådana du brukar få om du lämnar plagg på kemtvätt, och frågar du snällt så kan du säkert få ett par utan tvätt med. Granit har även liknande galgar att köpa.
  • Tejp, på byggvaruhus och måleributiker finns supertejp som fäster extra starkt, som vi rekommenderar för hållbarheten.
  • Band till att fästa vingarna med.

Sedan beror det ju lite på vilken typ av vingar du önskar göra.

  • Till våra vingar användes ca 4 meter tyll och ståltråd, till den ena
  • Och en bit glittrigt tyg samt en stickad girlang till den andra. Just nu svämmar garnaffärerna över av fiffiga garner som genom enkel stickteknik kan bli både en spiral eller extra fluffigt. Kika runt så kommer du hitta många möjligheter till kanterna på dina vingar.
  • En limpistol är ett måste om du ska täcka dina vingar med tyg.

 

Knipsa av den böjda delen på galgen med en avbitartång. Lägg galgarna som ovan och tejpa tills vingarna känns stadiga. Du kan även förstärka mittendelen med en ståltråd.

Om du vill göra fluffiga vingar:

Klipp tyllen i remsor, ca 30 cm långa och 5 cm breda. Tänk på att tyll är tunt och du kan lägga tyget i flera lager innan du börja klippa. Lägg sedan 4 remsor på varandra och knyt fast dem på en ståltråd, enligt bilden. 80 – 100 stycken knutar behövs för att få en fluffig vinge.

Sedan lägger du ståltråden fylld med knutarna, runt galgen och virar fast den med ytterligare en ståltråd. Vira tills du kommit runt båda galgarna. Klart!

Kom ihåg att avsluta med att knyta fast två band i mittendelen på vingarna. Dessa fäster du sedan dina vingar med.

Om du vill göra tygspända vingar:

Använd limpistol. Var två personer när du göra detta så blir det enklare. Limma ena sidan på galgen. Lägg den på tyget med den limmade sidan nedåt. Ha så pass mycket tyg att du kan dubbelvika oc spänna tyget över långsidan på galgen. Limma andra sidan på galgen och spänn tyget över långsidan och tryck till. Klipp sedan bort överskottet av tyg.

På våra vingar limmade vi sedan kanterna med limpistol och fäste sedan den stickade garn-girlangen. Här täckte vi även mittdelen på vingarna. På den fluffiga, vita vingen virade vi lite extra tyll kring mittdelen.

Minns att vi stannade på slottet tills det var nästan mörkt. Eller frågan är om det någonsin hade varit ljust den dagen. Slott alltså. Det är ju ändå något alldeles särskilt.

Sötisar. Tre år sedan…

Follow me on BLOGLOVIN & INSTAGRAM

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *