DIY,  GATHERINGS - PARTY

DIY – Tassels on wire

Tänker att tisdagar ska bli DIY här på bloggen. Jag har lovat det förut men ge mig en chans till. Tisdagar är bra, om man får feeling till helgens kalas har man ju massor med tid att hinna fixa. Dessa bilder känns vår, mitt i höstkänningarna. Men det spelar ju mindre roll när allt kommer omkring. Dekoration vid festligheter  måste det vara enkelt och billig om man frågar mig. Samtidigt som den ska kännas festlig och vara effektfull. Det ska också vara något som alla klarar av att göra. Så man liksom kan sätta vem som helst på att svänga ihop det.

Den här girlangen är därför perfekt. Den kräver varken, symaskin, lim eller kluriga instruktioner. Det enda man behöver ha i bakhuvudet är att tänka lite större än vanligtvis när du gör tofsar. Allt för effektens skull.

 

Trasmatteremsor och jag använt till rätt mycket. Eller remsor över lag. Jag menar, man kan ju riva dem själv också. Men jag hade aldrig provat att göra tassels av dem. Den här gången ville jag ha ganska ruffa tofsar och stora. Så jag provade helt enkelt och det var helt perfekt. Köpte en hög med nystan av remsor för en femma styck.

 

Du behöver:

Nystan av remsor. Självklart kan du riva remsor själv av gamla lakan, dukar, gardiner. Men väldigt många loppisar säljer nystan för vävning. Se till att längderna är långa, ibland är det nystan med korta bitar.

En bit kartong

Sax

Starkare snöre eller jutetråd. Påtal om lintråd.  Det hittas alltid i syhörnan på loppis. Så himla fint.

 

Gör såhär: Vira garnet runt kartongbiten, Ungefär 15-20 varv är lagom. Varvantalet beror hur kraftigt tyg du använder och breda dina remsor är. Jag har valt en kartongbit med längden 25 cm då jag vill att tofsarna ska vara stora så de ger effekt.

Knyt en dubbelknut i överkant och klipp sedan i nederkant. Då jag använder tofsar som en girlang, låter jag knuten hamna på insidan. När jag klippt ”isär” tofsen viker jag den alltså åt andra hållet.

Knyt med en bit snöre ca 3 cm från toppen. Vira extra varv för att få en avgränsning på din tofs.

När det gäller tofsar gjorda av remsor tycker jag att det är vackrast att lämna ojämnt nedtill.

 

När du är färdigt trär du samtliga tofsar på en stark tråd. Använd nål.

 

Tips!

På precis samma sätt kan du göra tofsar i annat material såsom garn, broderisnöre och rep. Gör dem i olika storlekar och använd dem på massor av olika sätt. Superfint som dekoration i sin ensamhet också.

Som med garn och pompom, beskrivning hittas här. 

 

SparaSpara

3 Comments

  • Hanna

   Tror det är hennes förmågan att finna det magiska i ”det lilla”. Älskar att det kan bli ett helt inlägg om tankar kring en loppis eller liknande. Man blir liksom glad och inser själv hur mycket magi man har runt omkring sig.

 • Hanna

  Vi har Pysselafton här hemma på tisdagar. Världens bästa grej att ”boka upp”. Då blir det liksom av och man går all in. Har en 6åring som ääälskar att pyssla. Så tack för tips på vad vi kan göra nästa tisdag.

  Finner dig väldigt inspirerande!
  Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *