INSPIRATION - KIDSROOM,  KIDS

Prylar, sladdar och det där om skärmtiden.

Det var värst vad tiden går sade vi och lovade dyrt och hederligt att det verkligen är dags för kalas till 10 åringarna i den här familjen. Tre månader senare än själva födelsedagen. Helt klart ett V-tecken på den saken.

Viggo svängde ihop inbjudningar i Illustrator, hans nya grej. Det är bara att erkänna sig så jäkla omsprungen. Jag berättade ju i somras när han photoshoppade bort både det och det andra i mina bilder. Och nu har han tydligen lärt sig nästan varenda program i Creative cloud. Hur då, undrade jag. Bara att klicka runt lite ju, inte så komplicerat. Och hon som till och med blir imponerad av snabbkommandon hit och dit, tycker ju såklart att det är värsta coola grejen.

En ny skepptallrik. Som ramlade ner efter min hänganordning med silvertejp. Tur att den höll.

Viggo´s rum är sannerligen inte sparsmakat i prylväg. Jag frågade idag om vi skulle rensa lite.

Aldrig i livet, inte en grej faktiskt. Det vore ju som att rensa bort mig. Jag tyckte han överdrev lite där men är det så han ser på saken ska vi ju verkligen inte ta och rensa. Hemskt ju.

Observera det lilla skeppet i flaskan. Jag tycker det är magiskt fast  jag vet hur man gör..

Bara viktiga saker.

Viggo´s rum har egentligen bara en hel vägg som liksom är en helt vanlig vägg, det är den vid skrivbordet.Den väggen har dessutom en dörr. Nästa vägg har ett fönster som är tre. Sedan kommer väggen som hörde till en kattvind och ligger närmast yttertaket, så där är snedtak hela vägen. Nästa vägg består av en gigantisk skjutdörr. Nu tycker säkert någon – sätt igen den då, gör en vägg! Fast det skär ju i hjärtat. Och trots att den nästan alltid är stängd nuförtiden så är det fint när den väl är öppen. Så nepp, ingen ny vägg här inte. Fast det går ganska bra att låtsats att det är en vägg också. Skillnaden är ju egentligen bara att väggen går att öppna om man skulle få feeling. Vi måste lyckas få igång den där Dux-radion med skivspelare. Min morfars faktiskt.

Viggo i ett nötskal. Timmarna flyger iväg och just i det här fallet tycker jag det är superknepigt med skärmtid och regler. Jag menar han har typ lärt sig hela Creative cloud, musiken är också kopplad till skärmen och launchpaden körs ihop med Ableton. Det här är ett dilemma tycker jag. Det är ju en jäkla skillnad på att vara kreativ vid skärmen, göra musik, film, bilder än att sitta fast i spel och skräp på you tube. Dessutom får de vänner kors och tvärs i världen och engelskan går som på räls. Fast ändå funderar jag i evinnerlighet kring det här. Jag vill liksom ha det glasklart för mig och det har jag inte. Däremot, när det gäller skärmtid och spel och drunkna i youtube-klipp då är jag tvärsäker på vad jag tycker om saken.  Men att vara kreativ på det här viset är liksom en helt annan femma. Återkommer om när jag tänkt färdigt om saken. Tips och råd mottages med tacksamhet.

Flat art som nu ska animeras. Molnen ska snurra, det gamla paret ska vinka, skorstenen puffa rök… Och just här är det ju så himla svårt. Först var det inbjudningarna, sedan musiken och så det här då. Sedan var tiden ute. Det fattar väl jag med, att man vill göra klart…?!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

4 Comments

 • Emma T

  Detta inlägget skall jag spara och återkomma till för att se om det kommit några intressanta funderingar om det där med skärmtiden. Är i samma tankar som dig, det känns väldigt olika beroende på vad skärmen visar men sedan är det ju också det där viktiga med vardagsrörelse, själva stillasittandet i sig…och sedan sitter kanske vissa saker i sedan barnsben, särskilt det där om att inte bara vara inomhus. Svårt, svårt, svårt att inte vara ambivalent.

 • Cecilia Larsson

  Kloka tankar! Vi har lagt ner kriget om skärmtid helt. Yngste sonen hos oss är 15. – lite skillnad mot yngre barn. Ingen skulle klaga på en unge som har näsan i en bok hela dagen om den bara gick ut och rörde lite på sig i hyfsad mängd. Mina barn har suttit framför datorerna i en mängd som jag aldrig berättar i sociala sammanhang för att det inte är socialt accepterat. De har haft högsta betyg i engelska, fina betyg för övrigt, precis som du säger kompisar över jorden, umgås ofta med andra via Skype när de spelar, är trevliga fina ungar. Jag är helt övertygad om att allt strategispelande de gjort också tränat kognitiva funktioner och bidragit till deras betyg… Beslut, överväganden – ofta blixtsnabbt. Men ut och röra på sig varje dag är inte förhandlingsbart. 🙂
  /Cecilia

 • Karin Denfors

  Jag fick alltid sitta vid dator, så mycket jag ville när jag ville! Bara jag kom och åt, och gjorde mina läxor ordentligt. Likaså mina bröder, vilket innebär att de är systemadministratörer / forskar i interaktionsdesign, och jag driver egen reklambyrå! Jag fick liksom också sitta och lära mig photoshop innan alla mina vänner! Jag tror inte mina föräldrar va så oroliga, jag va ute med kompisar, lekte, spelade basket och andra saker också. Det kom naturligt när jag hade lust! Jag tycker inte man ska begränsa för mycket när man ver varför de gör det. Speciellt inte i det kreativa! Inte mer än vad man begränsar ett barn som har som mål att bli proffs i om att spela cello, fotboll, måla eller nån annan kreativ talang! 🙂 hojta till om han vill komma på studiebesök till en reklambyrå nån dag! Så kan vi ju visa hur vi jobbar!

 • Linnea

  Åh men vad häftigt att han har lärt sig så mycket helt själv! Jag tror helt klart att detta är framtiden att man lär sig saker utanför skolan på ett helt annat sätt än vad som skedde när vi var små. Tänker också att om de inte får lite mer tid så kanske de inte få tillfälle att komma in i flow som man ju gärna gör om man får hålla på med ngt kreativt som är kul. Tänker att om man har koll på vad de gör, det inte är för enformigt och att de faktiskt umgås med kompisar IRL och rör på sig också så är det ok. Jag uppskattar så dessa typer av inlägg för jag tycker att du är så insiktsfull och engagerad i barnens värld. En stor inspirationskälla, tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *