FOOD & DRINK,  KIDS

Vi har inget att göra… baka då!

Det här är min systers dotter Estrid. Hon är en hejare i köket och som rör ihop sin egen tomatsås. Till frukost!

På sistone har hon och Nomi bakat en hel massa. En hel rulltårta senare kan man ju helt klart gilla läget.

Alldeles säkert blir Nomi väldigt inspirerad och pepp av Estrid.

” Jag föredrar matlagning framför bakning, det är lättare att improvisera då, man går liksom bara på känslan”,  sade Estrid en dag när de bakade bullar

och samtidigt som hon snodde ihop den ena kanelsnurren efter den andra.

Nomi hummade bredvid och förstod nog inte riktigt poängen mer än att baka är härligt. Hur man än må gå tillväga med improvisionen liksom. Fast rätt så imponerad i smyg kan jag tänka.

Det är härligt när de bakar, tycker även jag. När de nu är så stora så att det redan vid inköpet av ingredienser fixar biffen så att säga. Recept – check (den här kokboken är enkel och recepten perfekta). Inköpslista – check. Gå till affären – check. Handla -check. Och så vidare. Och när de kommer hem och säger att det tog en omväg genom skogen som egentligen är en ås, bara för det var härligare så. Vuxet värre. Eller bara väldigt påverkade av hela härligheten med Mandelmanns gård.

Så pass att vi tar en Österlenvecka framåt sommaren. Jag tror Nomi säger ungefär en gång i halvtimmen, att tänk vad härligt vi ska ha det på gården. för det är en annan gård. Med promenadavstånd till Djupadal. Sådär nära så att hon tror att hon ska möta upp Gustav och Marie i ottan för gårdsfixet. Hon tänker att de är som kompisar. Några gamla, man känt länge.

Man kan liksom låta dem ta över köket för en dag eller så.

Det där med att få sköta sig själv är kanske det största av härligheten.

Sedan gick de över till lemonaden. Och färgade med frysta hallon.

”Bodde vi på Djupadal skulle vi gör lemonad varje dag, skulle du gilla va?!” Jag gillade det alldeles särskilt lite morgonen efter, då jag trodde att jag fyllt upp lagret med citroner och skulle dricka mitt gamla vanliga citronvatten. Soprent. Samtliga citroner hade tydligen blivit kvällslemonad med sockrade kanter på finglasen…

Om man som förälder taggar ner rejält på drivor av strösocker och kletiga köksluckor så är nog bakning en av de bättre tidsfördriven för kids. Hos oss är det nog den sysselsättning de kan hålla på allra längst med.

Och deg är ju som lera. Only the sky is the limit.

Finfika.

Och när man bakat slut på allt går man på annat man kan hitta.

Citrussalt. Flingsalt med lime och citronskal. Perfekt för absolut alla maträtter.

Kolla bakande gullisar även för fyra år sedan!

 

 

Leave a Reply