veckans klimatsmarta to do. - Mokkasin
Mokkasin is a blog and showcase for Sofia Janssons styling, photography and writing. Mokkasin is also about DIY and creative direction. Sofia founded Mokkasin and a creative freelancer.
Mokkasin, Lifestyle, blog, portfolio, styling, photography, shop, creative direction
39943
post-template-default,single,single-post,postid-39943,single-format-standard,qode-social-login-1.0.2,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

veckans klimatsmarta to do.

Under 2017 är vi utvalda tillsammans med 5 andra familjer utav Katrineholms kommun för att vara med i projektet Klimatfamilj. Målet med det hela är att vi ska stöttas och informeras på olika plan för att minska våra utsläpp med 30 %. Nu kanske man kan se det som något man redan har koll på. Nog för vi är medvetna och inte helt vilse i pannkakan. Men handen på hjärtat, slå oss på bröstet som nöjda och kompletta kan vi knappast göra. En fantastisk lyx att bli utvald såhär och  få det serverat, få möjlighet att ställa frågor och om inte annat få det påmint för sig, lite var och varannan dag. Jag menar, det man kanske redan visste behöver då och då komma i ljuset igen. Vi måste se över hur vi bor, hur vi äter, transporter och konsumtion. Tänkte mig  att kanske kan jag ge det här året lite extra rutiner när det kommer till medvetna val. För jag tror mycket handlar om rutiner. Nästan lite såsom man borstar tänderna , man bara gör det liksom. Utan att tänka. Lite lagom blir i slutändan en jätteförändring. För övrigt så är det väl dags att sätta den här bloggen på rutinmässiga inlägg om just detta. Eko, klimatsmarta tips, miljön, hållbarhet och allt däremellan. Inspirerar det någon enda att göra samma är jag glad. Startar upp idag med en liten snabb to-do lista med några saker jag tänkt göra men inte riktigt kommit till skott. Och sedan kan jag tipsa om att kika över sina egna utsläpp och vanor, sina personliga klimatavtryck genom en snabb test här.  (Here you are able to calculate your personal carbon footprint based on your way of living).

 • Sätt en lapp på brevlådan om nej tack reklam – tänker på det varje gång jag lägger reklamen i pappersinsamlingen. Jag gör det liksom utan att ens ögna på den. Varför i hela friden har jag inte gjort det tidigare?
 • Checka över de papper som kan komma digitalt istället som i brevform. Från kommun, skatteverket, banken osv.
 • Ordna en fungerande kompost.
 • Det kött som resten av familjen äter bör komma från ett lokalt ekodjur eller vilt. Kolla upp var i trakten det går att ordna.
 • För övrigt, vi äter betydligt mindre kött och jag inget alls, men tänker ändå ladda ned köttappen 
 • Köpa en ny vattenkokare, den andra brann upp.
 • Frosta av frysen.
 • Lära mig exakt hur stor klimatpåverkan olika livsmedel har. Alltså att kött är värst vet man ju redan men resten då?
 • Kolla över lamporna, om det saknas LED.
 • Skaffa minst 2 grenkontakter med strömbrytare att ha som laddningsstationer.

Mokkasin

sofia@mokkasin.com
9 Comments
 • Alexandra

  29 mars, 2017 at 20:49 Svara

  Vad bra att du och din familj blev utvalda – vad glad jag blev. Och bravo för att det kommer bli återkommande inlägg här på din blogg om hur man blir klimatsmartare! Du är så inspirerande och en förebild för så många – och kan hjälpa andra att se vad man kan göra! Bra, den där länken där man kan testa sitt avtryck – man kan fylla i så mycket mer än på andra liknande test. (Och en lättnad för mig att se att alla medvetna val jag gjort faktiskt gör en stor skillnad)

  • Mokkasin

   30 mars, 2017 at 09:51 Svara

   Tack för snälla ord, Alexandra! Och peppande, det får mig att vilja inspirera mera. Och vad bra att testet gick fint! Kram!

 • Hanna Dalme

  29 mars, 2017 at 21:06 Svara

  Hej

  Å vad roligt att ni blev utvalda!

  Kommer just från ett seminarium i Örebro om just det ämnet. Så intressant och viktigt, inte minst för oss som är lantbrukare.
  Om du vill köpa närproducerat ekologiskt kött. Så hör av dig.!
  Våra djur betar upp naturreservatet här hemma och håller naturbetena öppna. Jag tror absolut att vi ska äta mindre med kött men närproducerat och med hög kvalité när vi väl äter.

  http://www.hammarsateri.se

  Kram från Hanna Dalme från Odensbacken.

  • Mokkasin

   30 mars, 2017 at 09:49 Svara

   Men Hanna, vilket fint erbjudande! SÅKLART att jag vill! Kramar!

 • Emma T

  29 mars, 2017 at 21:15 Svara

  Frosta av frysen….måste verkligen ta tag i det här med. Kanske tristaste sysslan av de alla.
  Skall bli intressant att få följa detta året och skulle gärna se en uppföljning på punkten vilka livsmedel utöver kött…

  • Mokkasin

   30 mars, 2017 at 09:48 Svara

   Jag vet, det är därför jag måste påminna mig själv. Men många plus på den, check vad man har i frysen och det miljömässiga. Uppföljning kommer! kram!

 • Kristin på krickelin

  29 mars, 2017 at 22:30 Svara

  Hurra vad bra! Tack för tipsiga grejer att göra 🙂

  • Mokkasin

   30 mars, 2017 at 09:45 Svara

   Det är tipsen man vill åt, eller hur!? kram!

 • Terese Fjellbakk

  31 mars, 2017 at 07:23 Svara

  Vad roligt, känns som vi kan bocka av det mesta, vi äter t.ex. i stort sett bara vilt som min man skjuter och styckar, och även mycket vegetariskt. Men en sak jag funderade på, är kompost bättre än att slänga matavfall etc i den gröna påsen? Själv har jag ingen aning. Ser fram emot fler tips! Tack för att du delar med dig av fina och kloka idéer ❤

Post a Comment