FOOD & DRINK,  GATHERINGS - MATKOLLEKTIVET,  OUR WEEKEND DIARY

our weekend diary.

Helgen började redan på fredagsmorgonen hos oss. Ibland sitter den liksom i morgonflytet. Lite ”my heart will go on” på piano och absolut tvunget att dra för gardinen mot solen i köket, om vi ska se något överhuvudtaget. För bländandet. Då kan man tycka att det blir nog en bra helg.

När barnen gått till skolan åkte jag iväg till ett magiskt hus vid vattnet för att träffa killarna bakom Dapperey. Ett möte som ni strax ska få veta mer om. Men jag kan redan nu säga att jag är helt såld på vad de gör och hur de har valt att göra det. Ett företag som valt att göra allt som känns så mycket 2017, på det rätta och bra viset. De ekologiska yogamattorna är de snyggaste jag någonsin sett, går att förbeställa här med rabatt just nu.  För bra deal för att hålla hemlig. Och den här foam rollern då, som inte alls var ett träningsredskap fick jag lära mig…

Katrineholm gör sin egna form av Lyckliga gatan och jag är sjukt hedrad över att få vara en av de som har blivit hopkopplad med ung stjärna här ifrån stan. Jag är helt säker på att de kommer bli magiskt på alla vis. Idén är alltså att sammanföra unga och etablerade artister (inte varje dag man hamnar i denna genre ;). Tillsammans ska man lära känna varann och förbereda ett gemensamt uppträdande på två gatufester som kommer äga rum under sensommaren. Syftet är att bidra till ökad trygghet, gemenskap och engagemang i bostadsområdena där gatufesterna kommer att hålla hus. Mitt uppdrag är att skapa miljöerna för utefesterna och jag blir alldeles lycklig av alltsammans. Jag ska tillsammans med Anna göra vardagsrum under stjärnorna och jag kan inte tänka mig något roligare. På vår gemensamma Pinterest-board samlar vi inspo och jag tänker att det finns inget stopp här.

Så mitt andra fredagsmöte var att möta upp Anna tillsammans med Julian och starta upp planeringen av alltsammans.

Hittade pianon är kanske fulla av magi.

På eftermiddagen letade jag och Nomi skrivbord till både henne och Charlie. Fast vi hittade bara en radio.

Eftersom det lyste i Garmlands ateljé så tänkte vi kolla om Johanna kommit hem från Australien. Det hade hon men var hemma och jetlaggad. Nomi kollade in diamanter och briljanter och satte igång att önska när hon ändå var i farten. Sedan kom hon på att det var nog smartare att bli guldsmed själv…

Om Johanna är en mästarinna på historier så inser man ju när man har träffat Inga, hennes mamma, att det liksom ligger i släkten. Kanske är Nomi en av de bättre lyssnarna också. Det var allt om hundpepp till sagolika tiaror som Ingas pappa, alltså Johannas morfar, skapat. Och som jag faktiskt gifte mig i 99. Tänka sig.

– En dag ska jag också ha den här. 

Vi fixade lite lökar i en syltburk och skrev lite planteringsråd till Estrid och Svea.

Sedan gick vi på matkollektiv till min syster Sarah och Andreas och åt det godare hittills detta år. Receptet kommer härifrån och var såhär,  mins BBQ-sås.

Halloumi wrap med grönkålsslaw

Grönkålslaw
2 msk majonnäs
2 msk yoghurt
1 klyfta vitlök, pressad
1 tsk citronsaft
salt och peppar
70 g grönkål, riven i mindre bitar

Gurka
1/3 gurka, tunt skivad
2 msk vitvinsvinäger
salt

Halloumi
2 pkt halloumi, i skivor
2 rödlökar, skivade
4 msk rapsolja

Till servering
8 tortillabröd
1 avokado, tunt skivad
1 kruka koriander, hackad

Gör såhär:

Blanda ihop majonnäs, yoghurt, vitlök, citronsaft, salt och peppar. Blanda ner grönkålen  i såsen och låt stå.

Blanda gurkan med vitvinsvinäger och salt, låt stå.

Stek hallonmin gyllenbrun. Stek rödlöken mjuk.

Lägg alltsammans på tortillabröd och en massa koriander uppepå. Galet gott!

Jag har bakat de här tekakorna 4 gånger senaste veckan. Antar att anledningen är att de är så snabba att göra. Perfekta till frukost eller om man råkar ha lite tid över vid mellis, detta händer kanske en gång i världshistorien men ändå. Receptet kommer härifrån

Tekakor

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt bli fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bakmaskin och häll i  degvätskan där. Rör tills jästen har löst sig,
Tillsätt sirap och salt. Häll i mjölet. Arbeta degen i 5-10 minuter.
Låt jäsa i  15 minuter , dela  degen 15 delar. Rulla bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel, jäs i 5- 10 minuter. Platta till dem igen och
grädda sedan direkt i mitten på ugnen i 225- 250 grader i ungefär 6 minuter.

Vi tog krukhortensian från Ica och satte i Nomis hår. Bara för att prova hur det såg ut.

Egentligen skulle vi ha den till att duka inför Liv´s lilla fest framåt kvällen. Det bästa var att de ena inte uteslöt det andra. Alltmedans Liv kalasade med sina vänner gick jag och Viggo på Beauty & the beast. Det sparades inte på glittret och stordåden i den filmen kan man säga.

Äntligen blir man bländad på verandan. Det är ett säkert vårtecken.

Därför är det också här man hänger allra mest nu. Snart är utsikten rosa. Då ska jag banne mig sitta här varenda minut.

Viggo styrde upp utlottningen av prints. Och jag glömde ju. Ni två som vann, maila mig adress på sofia@mokkasin.com

Min egen lilla skog. Jag älskar kvistarna som jag fick för några veckor sedan. Att följa knoppar inomhus blir så mycket mer fascinerande. Och doften… När man går förbi så är våren absolut redan här.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *