BOOKS & MAGAZINE,  FOOD & DRINK,  SUSTAINABILITY

från det ena till det andra.

mokkasin-com-1

Och då kom snön. Plötsligt från ingenstans och femton centimeter. Och jag som hade planerat att inte se över barnens vintergarderober i år… men i alla fall är det helt ljuvligt med snö.

mokkasin-com-2

Och jag vet att jag tjatar, men bra stearinljus kan jag aldrig få nog av. Rekommenderar varmt Åhlens miljömärkta stearinljus. Införskaffade en hel hög innan jul och de brinner och brinner, men så sakta. Och så vackert när det blir som spets av stearinet när de brinner. Om det inte vore för mina eldgalna barn så hade alla sett ut så men det ska ju lekas med stearinet i tid och otid.

mokkasin-com-3

Och. Så fast i Alex Schulman´s bok Glöm mig. Så sorgligt, så utlämnade och så otroligt skickligt berättat. Man känner sorgen i varenda sida och smärtan liksom lägger sig som en klump magen, trots att allt är så långt det går från min egna verklighet. Alex äger berättandet som få och hans sätt att beskriva medberoende är helt enkelt briljant. Jag tänker åtminstone att det är det, utan den egna erfarenheten kanske man inte kan uttala sig om det. Men det man ser är omhändertagandet och den fulla lojaliteten tills allt en dag rämnar totalt. I över trettio långa år.

Under året som gått var jag extra svag för den här typen av böcker. Så ofantligt sorgliga livsöden men ändå, trots att jag gråtit till många av böckerna, har de också ingivit ett hopp och en sådan stark kärlek till livet självt. Jag läste ju bla Tom Malmquist – I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv och  Dagbok från ditt försvinnande – av Malin Lagerlöf. Alla totalt skilda historier men samtliga har gripit tag i mig rejält. Jag har läst alla böckerna långsammare än jag brukar läsa, läst om sidor och ibland hela kapitel två eller tre gånger extra. Vet inte exakt vad det är, men att det del av andras tankar från ett livsöde berikar mina egna tankar.

mokkasin-com-5

Det här inlägget är från det ena till det andra. Och så får det vara en vintertisdag. Mina barn har badat sig igenom december och fortsätter i januari. Himla bra tycker jag. Lugna som filbunkar ligger de där i badkaret och jag kan komma med det ena braiga podcasttipset efter det andra. De är ju ända fast i bubblorna och superskummet. Senast är WWF:s podserie Under ytan.  Skrämmande och viktigt om hur haven sakta men säkert håller på att gå under och hur det påverkar allt levande på jorden. Lyssna och bli fadder. 

mokkasin-com-4

Och ja från det ena till att jag åt en sådan himla god musli häromdagen. Inte ekologisk (!) upptäckte jag nu, förblindad av dess godhet tydligen. Men de här rostade kokoschipsen är det i alla fall. Får väl ta receptet på muslin och göra den själv hädanefter. Och när jag ändå tipsar så här vilt. Det kan väl inte finnas någon som bor på Söder som missat Bageri Petrus på Swedenbordsgatan, vid Mariatorget? Våra vänner hade med sig en hel kasse med bröd till frukosten på nyårsdagen och varenda gång slås jag över hur gott bröd de gör. Kanske godast i hela världen.

Tack för mig och dagens mest osammanhängande blogginlägg. och nej, jag hann inte fortsätta med hejdå 2016 just idag. Det kanske var snön. Eller nä, den ska jag inte skylla på. Men imorgon så.

Leave a Reply