BOOKS & MAGAZINE

En bok istället för en kalender.

20151129-mx8a56561200

Förra året skrev jag såhär : 

”Första advent och lite snöyra önskas. Fast snö eller ej och en decemberkalender som fylls snabbare än alla blixtar i världen, så lovar jag att inte hetsa upp mig i onödan. Det finns liksom inga genvägar till en mysig juletid än att tagga ner några hekto. Rar idé på det temat är adventsböckerna som Rabén och Sjögren producerat i några jular nu. Skorstensjul är en bok i tjugofyra kapitel att läsa varje dag framtill julafton. Jag har bläddrat och läst lite här och där och det är magiskt, juligt och även väldigt viktigt. I morse tjuvstartade jag med första kapitlet för att barnen skulle få säga sitt. Framför allt om den kunde fånga deras intresse trots att man satt en ålder 3-6 år. Vi är ju inte särskilt knussliga om det där med ålder när det gäller böcker. Bok som bok liksom. Och lika mycket åt ena hållet som att vi gärna läser sådant som riktar sig till äldre barn eller vuxna. Men genom att prata om boken och läsa in andra ord och förklara, så blir det väldigt bra ändå.”

Och Skorstensjul var absolut bästa morgonmyset i vintertid. I år heter adventsboken En förtrollad jul. Skriven av Siri Spont och illustrerad, alldeles magisk julistämning, av Alexander Jansson .  I vanlig ordning tar boken grepp om något viktigt ämne och väver in det bra om man ska lita på recensionerna och i år är det flyktingfrågan. Nu är ju mina egna barn så pass stora så  livet och universum och allt däremellan diskuteras vilt vid middagarna, sagor eller ej. Men ändå är jag väldigt förtjust i när man väver in viktigheter i en saga, för att det är övertydligt och lättsamt, och bäddar för viktiga frågor och prat. Och det ger nästan alltid en extra dimension även för äldre barn. 

 

2 Comments

  • charly gabryel

    Hej, jag vill bara säga att jag älskar din blogg och att jag får så mycket inspiration och drömmar när jag läser det du lägger upp. Tack! <3

  • Tette

    Kalenderbok är så mysigt! Bra grej för att skapa lite extra decembermagi utan 48 paket eller prylkalendrar.
    Vi hade Skorstensjul förra året och jag har även köpt årets, verkar fin även den :-). Vi har inte heller några barn i 3-6-åldern. Vår 9-åring läser högt för oss andra (mamma, pappa, tonårssyrra), och det är väldigt mysigt att samlas den där lilla stunden. I år tänkte jag först, hm ska jag köpa den igen, det kanske är meckigt med en till måste-grej i superfulla december, men det vore väl sjutton om man inte kunde samlas runt ett litet bokkapitel om dagen, det är ändå så mycket nu att alla håller på med sitt, i skärmarnas tidevarv ;-). Så instämmer, fint tips :-)!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *