BLOGLOVE,  FOR THE MONDAY COFFEE,  SUSTAINABILITY

four fit challenge

MX8A7086-2

Som jag nämnde i gårdagens inlägg drar Four fit challenge igång igen. Ni kanske minns i höstas när allt började .

ALLTSÅ:

 ”Fyra plagg. I en vecka. För att vi måste förändra vårt beteende när det gäller mode och tänka mer hållbart.” 

VARFÖR?

”Vi svenskar slänger ca 8 kg textilier per person och år. Kläder och annat som påverkat miljön negativt både när det producerats och kasserats. Det kan gå åt så mycket som 29 000 liter vatten för att ta fram ett enda kg bomull. Och det krävs ca. 1 kg kemikalier för att producera 1 kg textil. Så kan vi inte ha det. Utmana dig själv att tänka mer hållbart kring mode i vår. Återanvänd det du redan har och tänk igenom dina inköp. Shoppa och klä dig mer klimatsmart helt enkelt!”

Såklart hoppas jag ju att vi är många som känner oss peppade att haka på. För att göra det hela ännu lite peppigare kan du nu vinna ett presentkort på Myrorna värd 500 kr. Skriv en kommentar nedan om hur man kan tänka om miljövänlig klädkonsumtion. Minsta lilla tips och trix räknas såklart. Jag vet att ni är väldigt kloka på detta och har delat med er förr. Så snälla, ge mig en hög med smarta tips så fixar jag en tipslists här på bloggen sedan. Och som tack så är ni alltså med om utlottningen av presentkortet. Tävligen pågår fram till söndagen den 24 april.

MX8A7086-3

Som jag berättade i höstas så har jag denna konsumtionsplan när det kommer till kläder. Jag har sagt till mig själv max fyra plagg per säsong, då gäller det även skor och ytterkläder. Och då har mitt år fyra säsonger, och inte minst det dubbla som modeindustrin vill få det till.  Det går ganska bra men såklart faller jag dit mellan varven men allra oftast tar jag förnuftet till fånga. Och faktiskt är det en skön tanke. Liksom kolla igenom alla snygga nyheter som kommer och går men ändå tänka, javisst så fint men nejtack.

Min stora utmaning är däremot hur överför jag detta tänk på mina barn. Eller snarare på min trettonåriga dotter när mycket just nu kretsar kring shopping, kläder och vissa märken. Och ni kanske känner till tonårsutbrotten om huruvida garderoben består av helt otänkbara plagg trots att de var bra dagen innan. Här har vi en utmaning tänker jag. Faktiskt har hon bara så nyligen som igår fått upp ögonen för bloppis. Jättejättetöntigt först men sedan när kläderna var fotade, prismärkta och hon insåg att instagram var fullt med just #bloppis så tyckte hon det hela var superbra. Hon har därför redan köpt en Hollistertröja för 40 spänn, någon fläck på armbågen javisst men alltså 40 kronor, vilket fynd!! Bra, för en tjej som vägrar secondhand i det mesta just för tillfället.

MX8A7102Däremot har jag ju en dotter till som är raka motsatsen. Det finns ingen som har en sådan universumstor garderob som Nomi. Eftersom hon aldrig växer ur kläder enligt henne själv. Hon tycker att en klänning i stl 86 är en ursnygg topp och urvuxna brallor kan man kan alltid göra om till något annat. En för kort kjol kan man ha över en längre. Hon lånar fritt från brorsornas garderob, ni kanske minns när hon plötsligt skulle ha kostym till skolan… Och hon älskar att handla second hand, det finns ingen som lusletar loppisarna efter kläder som hon.

Viggo och Charlie är rätt coola i hela klädhetsen. Inga stora svängar, utan gillar kläder lite mer sådär normalt. Men utmaningen är nog mer bland Liv och hennes kompisar. Funderar starkt på om man kan införa bytesdagar för dem. Som de klädbytardagar som Naturskyddsföreningen ordnar fast lite mindre skala. Och så kan vi köra lite party över det hela samtidigt…

MX8A7092Min four fit challenge består i år av kostymbrallorna sedan i början av 90-talet. Kostymbyxor är bra för de kan se rätt tjusiga ut med blus och klackar men helt vanliga ut med kängor och t-shirt. Mitt bästa är örhängen. Tycker de lyfter det mesta ett snäpp. Älskar tre par som jag äger, de är liksom den perfekta stilblandningen. Alla har såklart Johanna gjort för oss. Och de små klockorna måste ju bara direkt in i affären, de är ljuvliga. Gjorda från ett par örhängen från 20-talet som en gammal dam lämnade till Johanna. Bara en sådan sak..

12 Comments

 • Thereze Gårdh

  Jag går på loppis och letar efter gamla coola tyger! Det kan vara gardiner eller stora dukar. Sen syr jag klänningar av det!

  Sist hittade jag 2 gamla gardiner fulla med vallmo. Det kommer bli THE sommarklänning 2016!

 • Anna

  Klädbytarkväll med vännerna är mitt tips. Du gör den där garderobsrensningen som inte annars blir av och du får chans att berätta plaggets historia för de andra.

  Min erfarenhet är att de bytta kläderna används oftare av den nya ägaren än den förra. Funkar kanske även för den som inte gillar secondhand.

 • Anna

  Jag försöker utmana mig själv att handla alla nyckelplagg second hand under det här året, men basplagg nytt. Jag är en sån där som köper fem plagg bara jag går in i en butik, så mitt enda knep är det här: Gå inte in. Bläddra inte i kataloger. Kolla inte klädbutikers hemsidor. Och det är knäppt vad mycket mer tillfreds och nöjd jag är med dom kläder jag har när jag låter bli att kolla på allt som säljs.

 • Anita

  Jag tycker att det ar viktigt att avdramatisera det med klader. Sarkilt som galler tonarsbarn. Klart att man har inte alla pengar i varlden, klart att man vill inte att ens barn blir utseendefixerad, samtidigt ar det bra att inte glomma hur viktigt det var aven for oss att hitta stilen, att fa yttrycka sig med sina klader. Det kan bli bra att ha en buget som hon kan handskas med. Da blir det hennes ratt och ansvar (forutom kanske riktiga dyra plagg, vinterjackan tex) att skaffa och aven uppskattar sina klader.

 • Malin

  Iii! Bestämma sig, ge det lite tid, ta ett konsumtionsfritt år (toppen sätt å uppskatta loppis Mvh 15-åriga jag). Det finns massa redan tillverkade kläder och tyger där ute som bara väntar på å bli älskade igen, det är himla peppigt å kul å leta reda på dom! Tips är i nånannans garderob, en galge på myrorna eller farmors gardin.

 • Erica

  Klädbytardag, och gärna i lite större skala: 10-15 pers som tar med 10 plagg var så det finns lite att välja bland 🙂 Det är sååå roligt att dels förnya garderoben både miljövänligt och gratis, men också se hur fina ens vänner blir i det man själv inte ville ha (och ofta ser de så snygga ut i de att man kanske ångrar sig lite, ha ha!). De plagg som inte väljs till slut kan man sen skänka till Myrorna eller annan second hand, så får de förhoppningsvis ett nytt liv.

  Och lyssna inte på ”experter” som säger att nåt är ute eller inne! Om man trivs i ett plagg och det får en att känna sig smashing – fortsätt använda det! Det finns inget som är så trendigt som nån som bär upp sin outfit med stolthet och behag!

 • Li

  Jag rensar garderoben 2 gånger per år, frågar vänner om de vill ha något, annars skänker jag kläderna till välgörenhet.
  När jag ska köpa något nytt frågar jag mig alltid behöver jag det här? Om svaret är nej, så köper jag inte. Köper jag däremot ett plagg ska ett bort från garderoben.

 • Maria

  Jag försöker att tänka efter innan jag handlar och köpa sådant som jag verkligen vill ha och kommer att använda länge. Det som känns allra mest modernt är kanske också det som kommer att kännas daterat först? Jag tror att det gäller att hitta sin egen stil och hålla sig till den istället för att haka på trender.

 • Hannis

  Bland det roligaste som finns.
  Att leta på loppis och second hand.

  En t-shirt blir en tröja som får längre armar av skir spets från loppis.
  Ett par jeans som sitter perfekt men är lite för korta förlänger jag med kantband som jag syr av vackra gardiner.
  Så måste jag ha dom där accessoarerna till.
  Ett kuddfodral av paljetter blir en väska.
  Gamla pärlor på ett halsband blir ett nytt armband.

  Listan kan göras hur lång som helst.
  Bara man plockar fram fantasin och modet att hitta sin egen stil.

  Ha en mjuk dag!

 • Julia

  Jag och mina vänner ses ungefär en gång var fjärde månad och har klädbytardag. Så tar alla med sig allt de vill bli av med och så visar vi upp ett plagg i taget och skrattar ihjäl oss över gammalt mode och roliga modeller och sen lägger vi allt som skall provas i en hög, och drar sedan lott om alla plagg som fler än en av oss vill ha. Resterna av kläderna skänker vi antingen i en facebookgrupp jag är med i, eller till Emmaus.

  Vi har plagg som bytt ägare säkert 7 gånger, och som uppskattats av olika medlemmar beroende på säsong och stibyte. 🙂 Känns bra att motverka lite av konsumtionshetsen.
  Sen är det också en jäkligt bra anledning att ses, skratta och äta Pad Thai.

 • Madeleine

  Det absolut bästa tipset är att hitta de kläder man har som ger en riktig glädje. Jag har gjort KonMari-metoden och upptäckt vilka kläder jag nog älskar mest av allt och har blivit lika petig när jag handlar på Myrornas eller nåt annat ställe. Det kommer inte hem om det inte går ett glädjefnatt genom kroppen.

 • Anette

  Att tänka miljövänligt, hållbart och humant är självklart när jag som trendälskare köper kläder. Om jag köper nyproducerat kontrollerar jag att plagget är eko-märkt (ex med Global Organic Textile Standard = GOTS) vilket garanterar hänsyn till miljö och mänskliga rättigheter. Jag tänker också noga efter om plagget verkligen behövs i min garderob och om det kommer hålla i stil och kvalitet i många år framöver. Dyrare kläder och skor tenderar också att ges mer omvårdnad. Jag slänger tex inte gärna ett par skor som jag sparat länge till, bara för att klacken är sliten. Då lämnar jag in dem till skomakaren och de får ytterligare en livslängd. Att vårda mina kläder för att förlänga dess hållbarhet är viktigt för att minska konsumtion. Genom att minska konsumtion bidrar jag inte bara till en bättre planet, jag kan också upprätthålla en livsstil med skralare budget, vilket ger mig mer fritid och mindre arbete. Mer tid åt att leva, skratta och älska.

  De kläder jag tröttnat på lämnas alltid vidare till secondhand-butiker och det är också i dessa som mestadels av mina plagg kommer ifrån. Jag gillar att visa min originella personlighet med unika kläder! Om jag handlar konfektion hos kedjorna smälter jag in som en i mängden… Inget kul alls. Att leta plagg (samt inredning) på loppis är dessutom som att gå på skattjakt. Ibland får man leta länge innan rätt plagg dyker upp, men när det plötsligt uppenbarar sig är lyckan total <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *