DIY

the perfect bow

MX8A5313

Häromveckan när vi visade Bobo Choses nya kollektion här på bloggen så var det flera som undrade om Nomi´s rosett. Rosetternas rosett kan man ju tycka, dock inget för de sparsmakade. Just den rosetten var inte hemmagjord men å andra sidan måste det vara väldigt enkelt att göra en själv så det var just vad vi gjorde.

MX8A5156

Du behöver: Ett tygstycke som är drygt 1 m långt och 21 cm brett. Egentligen så mätte jag lite knappt insåg jag efteråt, så därför vet jag med bestämdhet att denna bredd på rosetten kräver minst denna längd på tyget. Du behöver även ett enkelt diadem, ta ett gammalt och redan använt. En symaskin. Nål och tråd. Ståltråd och något att nypa av den med. Och lite lim.

MX8A5163Börja med att limma ditt diadem. Vira sedan ett band runt diademet. Du ska senare sy i diademet så det enda som är viktigt är att bandet inte är för ”hårt”, ett vanligt bomullsband är bra.

MX8A5167

Vändsy tygstycket och lämna ena kortsidan öppen. Vänd alltsammans med rätsidan utåt när du sytt klart.

MX8A5176Tag en ståltråd och använd tyget som mall. Ändarna av ståltråden gör du som en cirkel som du tvinnar ihop så att inget vasst riskerar att göra hål på tyget. Sedan böjer du tråden såsom en våg, på så vis får du enklare att forma sin rosett sedan. Meningen är att ståltrådens totala längd ska vara ett par centimeter kortare än tyget.

MX8A5178Lägg själva rosettyget på mitten av diademet. Sy en bit band över tyget utan att sy fast själva rosetten. Däremot är det viktigt att rosettyget ligger där när du syr, annars blir det trixigt att trä in den eftersom du har din våg av ståltråd.

MX8A5189När det kommer till att knyta en perfekt rosett kan man ju tvista om huruvida den allra snyggaste görs. Det finns en mängd tutorials att finna, tex härDu bör hela tiden ha i bakhuvudet att du inte gör som då du knyter skorna. När du gjort din rosett fäster du de bägge ändarna av rosetten i diademet, ganska nära mitten så att själva sluten av rosetten är fria. Detta är mest en liten säkring för att den inte ska gå upp.

När det kommer till tråd så använder jag nästan alltid den starkaste tråden, även kallad björntråd. Gutermann har en i 100 % polyester i en mängd färgen. På så vis kan jag i stort sett bara göra ett stygn och sedan knyta.

MX8A5304

Sådärja.

 

One Comment

Leave a Reply