BLOGLOVE,  FOR THE MONDAY COFFEE

for the monday coffee

5328722f12f32$!x900

Efter måndagsfrukost hemma hos Linn och att dessutom att vara gift med en väldigt trädgårdspepp man känner jag mig full av förhoppning inför kommande vår, sommar och tillsist höst. Kan man göra annat när man liksom omger sig av trädgårdstankar från morgon till kväll. Jag önskar mig nu ringblommor i mängder. Inte den blomma jag valde förra säsongen men jag vill strö salladen full av ätbara blad och kanske göra en och annan girlang. Sedan har jag hört att man inte behöver förså utan det är bara att slänga rabatten full. Jag tror att jag gör det mot backen ner mot vägen. Förhoppningsvis blir det extra glatt just där. Vilken är er favorit när det kommer till ringblomma, tipsa gärna! Helst mer åt rosa än åt gult. På Think Organic kan ni läsa 12 skäl om varför du ska odla just ringblommor till sommaren. Precis så.

Munster-Rose-for-WD_34

Dahlior ska jag plantera på ett begränsad område, så jag inte glömmer att gräva upp dem. Tänker att de kanske får vara ungefär där solen går upp bredvid verandan. I en stor låda att vänta på.

Papaver orientale Mrs Perry

Vallmo  ska jag absolut plantera igen och min stora förhoppning är att de jag planterade förra året sprider sig som kirskålen. Sibirisk vallmo är tydligen en sort som blommar som besatt sommaren igenom. Men påtal om denna kirskål som jag försöker invagga mig i att det är vackert… Den är överallt och vad gör man? Nog för jag ska lära mig att bli besatt av den som mat men ändå, det är så mycket. Tips tages tacksamt emot.

Green-and-Gorgeous-Sweet-PeasSådant som klättrar är alltid vackert. Luktärt kan man kanske aldrig få nog av. Linn hade lagt sina luktärtfrön i blöt. Så skall man göra för att lyckas. Och eftersom jag är så lättinspirerad ska jag göra precis detsamma till kvällen.

elin_lansjo_kristin-lagerqvist-4668Minns när Kristin och Johanna var hemma hos Elin Lannsjö och gjorde ett underbart hemma hos vid kolonistugan. Och lovar mig att fortsätta plantera höstanemoner tills de nästan tagit över vår trädgård. Stjärnflocka ska också få några flera ställen att synas på.

tumblr_mnu6p9oTsF1rrezwbo1_500Rosenskära växte hemma hos Linn förra året, som om det inte fanns några oblommiga trädgårdar. Också bara att så direkt i jorden och jag tänker ett litet fält av dem också.

9148244286_ec2f25aaf9_c

Kanske kan det klättra överallt när jag tänker efter. På staket, plank och väggar. Kaprifol tänker jag är tjusigt.

tumblr_myp74sLQim1svrh8zo1_1280Och klängrosor. Massor. Honungsros verkar hemskt härligt. New Dawn kan man ju också bli sugen på. Förra sommaren planterade vi flera rosenbuskar som fick klättra på armeringsjärn, hoppas de överlevt. Tänker lite på Klematis också. Vet att vi hade en blålila som klättrade i päronträdet när vi flyttade hit men den rev jag bort av någon anledning som jag inte minns. Men kanske en vit Summer Snow istället. Man hör ju på namnet hur vackert det kan bli.

9789127133020-2

Sist av allt så läser jag just denna bok från pärm till pärm.

Författarens manifest:

Ett paradis

är en trädgård där man ska gömma sig för att vila, leka och lukta på blommorna. Där ska finnas jordlöpare, sticksländor, nyckelpigor, blomflugor, ollon,malva, backnejlika och timjansmattor.

Ett paradis är en trädgård där man kan ha det lite lagom skräpigt, så att igelkottar och barn trivs. Där ska finnas gläntor och mörker och snårig undervegetation till alla fåglar.

Förmultnade löv ska ligga under buskarna.

Ett paradis måste ha skrovliga stammar och trädkronor som skuggar. Där ska helst också finnas porlande vatten. Men sedan är jag nöjd. 

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *