FOOD & DRINK

lax med grönpeppar & apelsin

MX8A3699 MX8A3730 MX8A3788MX8A3757 MX8A3774 MX8A3796 MX8A3804

Vi har ett sådant släktrecept på en väldigt god lax. Eller släktrecept var kanske att ta i, som om vi var värsta Cajsa Warg-släktet. Fast nu när jag tänker efter så kanske jag ska sno min mammas kokbok, lite av en bibel ju… Jag minns inte helt säkert hur det var med detta fiskrecept mer än att det hela är sagolikt gott och faktiskt tusen gånger godare än själva ansträngningen för det hela är urenkelt. Men jag tror det var ungefär såhär: Min mammas kusin som är kock vann en mattävling en gång med just detta recept och det är en favorit. Hos alla som smakat. Jag är vansinnigt förtjust i grönpeppar och tillsammans med apelsin är det ju helt ljuvligt. Perfekt som påskmiddag!

Själva fiskreceptet

Lax, såklart. Detta recept är ungefär för 600 gram, så dubbla efter fiskmängd.

3 msk grönpeppar – krossad

1 dl koncentrerad apelsinjuice – ni vet sådana där små blandbara tetra som finns. Välj alltid eko.

2 tsk socker

Salt & vitpeppar

Detta blandas och sedan gnider du in laxen med detta. Låt stå, gärna i flera timmar. Lägg laxen på bakplåtspapper och i den form som den ska ugnsbakad i senare.

Efter den dragit färdigt. Sätt i 225 graders ugn tills den är klar. Ca 15 – 20 minuter.

Såsen att ha till 

Majonäs 3 dl

1 msk krossad grönpeppar

1/2 dl koncentrerad apelsinjuice. Om apelsinerna är bra för säsongen brukar jag färskpressa men smaka alltid av tills den är perfekt för just dig.

Ja och sedan tar man ju potatis och någon lyxig grönska. Och dekorera loss med apelsinskivor. Lätt som en plätt och väldigt gott. Önskar er en fin Skärtorsdag med påskafeeling. Själv har jag redan tjuvätit mig mätt på de pastelliga chokladäggen…

 

6 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *