FOOD & DRINK,  GATHERINGS - MATKOLLEKTIVET

matkollo hos linn & jonas

20150918-MX8A4871-1200

Först vill jag bara säga tack, i denna hektiska tid. Tusen tack för alla fina hälsningar både här på bloggen, instagram och mail. Jag har nog snällaste läsarna på jorden och det gör mig alldeles varm. Som socker för själen när man är uppskruvad till rätt ohälsosamma nivåer. Puh liksom, men det är skoj också. Verkligen superkul alltihop, bara lite svårt att få ihop det hela. Men idag när solen går upp far vi iväg till ett kalkbrott och betar av ännu en fotografering. Det kommer att bli fint!

Matkollektivet tickar på om vi än motvilligt fått tagit lite paus för det ena och andra. För ett tag sedan var vi hos Linn, Jonas, Isa och Leo. Nu är det ju så att jag har inte bara världens bästa medarbetare, jag har den mest inspirerande människan vid min sida också. Förstår ni lyxen? Jo, det är jag säker på att ni gör. Hon har dessutom ett hem som är som ett dockskåp. I varenda litet hörn hittar man sådant som är vackert. En dag ska ni få se allt det fina, de ska bara tapetsera klart först.

20150918-MX8A4887-1200

Linn´s mamma Solveig är väldigt konstnärlig av sig. Jag har lyckan att äga en hel hög av hennes keramik och sedan är jag kär i dessa målningar.

20150918-MX8A4932-1200

Det finns ingen som är så bra på tavelväggar som Linn. Den största är bakom bordet där man pratar som bäst.

20150918-MX8A49241200

Godaste förrätten, Piementos de Padrón.

20150918-MX8A49001200

Det är såhär det är att ha ett litet matkollektiv. Bara mysigt! Mer matkollektiv åt folket, man landar veckor på perfekt sätt och lever länge på dem.

20150918-MX8A49171200

Viggo.

20150918-MX8A49731200

RECEPT

Som förrätt

Bruchettas och Friterade Piementos de Padrón med flingsalt.

Fisksoppa från Bonjour Vintage

fast till 14 personer

3 gul lök, finhackad

9 morötter, skurna i slantar

2 fänkål, skuren i tunna klyftor

5 pressade vitlöksklyftor

hackad röd chili

4,5 dl vitt vin

 1 liter grädde

1 liter vatten

2 kuvert saffran

fisk som du gillar

handskalade räkor

dill

Aioli – gör en egen eller fuska genom att ta majonäs + pressade vitlösklyftor

Fräs grönsaker, vitlök och chili i olivolja i en stor kastrull tills allt mjuknat lite. Häll över vin, grädde och vatten plus saffran. Salta och peppra. Låt småkoka tills fänkål och morötter är mjuka. Lägg i fisk och låt sjuda ca 5 minuter. Lägg över färsk dill och servera räkor och aioli vid sidan om.

Äppelkaka

250 g kallt smör

1 1/2 dl råsocker

1 1/2 dl kokosflingor

2  dl vetemjöl

2- 2 1/2 dl havregryn

 6 äpplen

lagom mängd strösocker och malen kanel och drygt 1 krm äkta vaniljpulver

mandelspån eller hackade hasselnötter

vaniljsås

Tärna smöret och nyp ihop det med råsocker, mjöl och kokos tills det blir en smulig deg. Blanda i havregrynen allra sist, försiktigt så att de inte går sönder. Gör fyllningen. Skär äpplena och blanda med strösocker, kanel och vaniljpulver. Lägg frukten i botten på en smord form, strö över smuldegen och mandelspånen och hyvla på lite smör. Servera med vaniljsås.

 

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *