SÖRMLAND

jag är på tv och jättearg

untitled.pngmargeny

 

Jag är så arg. Sådär jättearg, så att jag nästan har svårt att formulera mig. Ni kanske minns Katrineholms kommuns beslut om att riva av välbevarade skolbyggnader som stått på sin plats sedan mitten av 1800-talet , som jag skrivit tidigare. Som sagt, arg!! På något underligt vis känns det som om själva rivningen nästan har blivit sekundär i detta ärende. Inte så att jag tycker det är mindre viktigt att strida mot detta vansinne, för allt i världen nej.  Men just nu står jag frågande och med en obehaglig känsla – hur i hela friden resonerar man från kommunstyrelsen med Göran Dahlström i spetsen? Jag måste först poängtera att jag ser detta som en opolitisk fråga så ingen behöver missförstå mig där. Frågan grundar sig i helt enkelt i sunt förnuft, i allt från kulturhistoriska värden till ekologiska fotavtryck. Men hur kan man köra över en opinion som faktiskt finns här i staden. Hur kan man välja att överhuvudtaget inte lyssna på oss som bor här? Hur kan man se det hela som en fråga om prestige när det handlar om något helt annat, för det är precis så det känns. En arrogant attityd men svar som får mig att fundera ett varv till. Jag kan inte låta bli att tänka, vad händer härnäst? I vilka andra frågor kan kommunen välja att inte lyssna på oss som bor här?

Jag och Anders Bergfjord ( kunnigheten själv inom byggnadsvård som tillsammans med sin fru dessutom har flyttat en skola en gång ) blev intervjuade av SVT om frågan. I samma inslag frågar man även vår kommunordförande Göran Dahlström som berättar att man inte kommer bry sig om opinionen överhuvudtaget, skolbyggnaderna ska rivas. Punkt. Namninsamlingar spelar ingen roll, det kan bli hur många som helst, beslutet kommer att stå kvar. Han slänger sig dessutom med osanningar om att skolan har stått tom sedan 1960 utan att någon brytt sig. Skolbyggnaderna har används under åren från fritids/replokaler, auktionskammare och även hyrts av Familjen Åström på Duwfeholms Herrgård vilka är välkända över att driva många fantastiska verksamheter. Jag kan själv skriva under på att jag presenterat en idé med skolan. Skrev ett långt brev i våras och blev kallad på möte minsann för att berätta mer…  Samtidigt kan man ju fråga sig om det inte borde ligga i kommunens egenintresse att fundera ut kreativa idéer om en fantastisk byggnad som redan står där. Idéer som skulle kunna gynna en hel kommun och dess invånare. Kreativa lösningar som skulle kunna locka människor till vår kommun. Men nej, riva ska man som man alltid har gjort. På bilden ovan ser ni Margretehill. Ett av de vackra hus som rivits under åren. Min pappa berättar om en morgon 1972 då han cyklade staden runt och fotograferade alla hus som rivdes under denna våg. Sorgligt. Och ännu sorgligare att man göra samma sak 43 år senare.

Här kan ni se inslaget på SVT Play med mig och Anders Bergfjord. Och även en kommunordförande…

 

Designern Jens Fager skrev ett brev till Göran Dahlström

Igår fick jag ett meddelande från min vän Linn Benediktson gällande, Djulö gamla skola och det tragiska beslut om rivning, som Göran Dahlström & Co har beslutat. 

Jag är uppvuxen i Katrineholm och jobbar idag som designer. Vi ritar produkter, inredningar och utställningar. Vi jobbar mot både svenska stora och internationella företag.

Estetik är min vardag och något som är viktigt för människans välbefinnande. Framför allt är historia viktigt och betydelsefulla byggnader som Djulö gamla skola. Detta är en stor del av vårt arv som enligt min mening, utan ens utan tvekan skall stå på sin plats precis, som den har gjort sedan byggnation.

Jag blir åter igen lite mörkrädd för beslut fattade av kommunen som dessa.

Är Katrineholm i sådan ekonomisk kris att man måste riva byggnationer av denna vikt, för att kunna sälja några tomter? Kan vi inte ta och vakna upp och börja koppla in den kreativa nerven för att inbringa dessa pengar från annat håll? Jag hjälper gärna till, om det finns en mottaglighet hos kommunen att lösa detta?

Jag hoppas att kommunstyrelsen, bestående av förnuftiga och intelligenta människor, lyssnar till den stora massan. Lyssnar på dem och kommer till insikt att det beslut som har fattats inte är rätt beslut.

Snälla tänk en gång till…..Varken riv eller flytta denna skönhet som vi alla kan vara stolta över och som vi tillsammans kan nyttja på ett bra sätt.

Tack!

Jens Fager / Designer

Göran Dahlströms svar på Jens Fager mail

Hej Jens.
Beslutet fattades av Kommunstyrelsen förra veckan och ska nu verkställas av Samhällsbyggnadsförvaltningen. Frågan ska således inte hanteras mer av politiken utan är nu överlämnad till tjänstemännen att verkställa enligt beslutet.

Med vänlig hälsning
Göran Dahlström
Kommunstyrelsens ordförande

 

Själv skickade jag redan i våras ett brev till kommunen angående en idé jag hade med skolan. Jag blev inbjuden till möte där jag fick möjlighet att presentera idén för självaste Göran Dahlström.  Man frågade om ett uppföljningsmöte under hösten men istället kom ett klubbat rivningsbeslut.

Här är ett utdrag ur mitt brev, där jag dessutom nämnde en  mängd lokala företag som stod bakom idén.

…. Nu vet du lite om Mokkasin och nu till saken varför jag vill möta dig. Under åren så har jag gång på gång varit inbjuden till platser i Sverige som lika gärna hade kunnat vara New York eller Paris om man går på känslan som sätter sig i magen. Om man syftar på kreativiteten som spirar och människorna runt omkring. Men som inte är någon storstad och ibland inte ens en stad utan en liten plats bland åkrar och ängar i ingenstans. Men dit folk vallfärdar just för den där speciella känslans skull. Dit man åker många mil för att få delta och där alltsammans bidrar till att hela området runtomkring växer. Kommun och näringslivs blomstrar och intresset växer för själva bygden och staden.

Och det är precis det vi också vill ge Katrineholm. Att helt enkelt dela med oss av det vi är bra på. Att låta Katrineholm få ta del av våra erfarenheter, skaparkraft och kreativitet och inte minst det kontaktnät av begåvade människor vi har runt omkring oss. Vi ser inga begränsningar utan bara möjligheter. Att ge staden en plats för inspiration inom många områden. Vi ser det hela bara som en början, som vårt livsprojekt. Som får utvecklas med tiden och aldrig stå still. Våra idéer är oändliga. Och det är just allt detta som gör det hela så fantastiskt och spännande.

Vi önskar en plats, nära staden. En vacker och lugn miljö. Vi behöver ljuset och naturen nära. Men också staden runt husknuten, för vi vill ju att Katrineholm ska vara med. Vi vill knyta an så mycket lokala aktörer det bara går. I form av mat, boende och allt vi kan behöva. Vi vill sätta Katrineholm på kartan. Och vi vill bevara historien. Vi vill att platsen ska vara Djulö Skola. Vi vill blåsa liv i de gamla byggnaderna och hysa in all världens kreativitet där. Vi vill bevara, vårda och lyfta fram allt det vackra som finns. Vi vill blåsa liv och ta till vara på alla historier som sitter i väggarna och även de som fortfarande kan berättas. Vi vill att skolan och dess kringliggande byggnader får chansen att komma till sin glans igen. Vi önskar att omforma dem till studios eller kalla det ateljéer om du vill. Vackra rum med en enkel och nästintill sakral bas. Ljus och tomma ytor för att sedan fylla med kreativitet som workshops, fotograferingar, middagsevent, yogaklasser, mindfulness och musik.

Vår vision är en plats där kreativitet och lust får spelrum och där man enkelt kan hysa in all världens möjligheter. Vi vill ge Katrineholm det ställe som vi själva saknar.En plats vi själva vill besöka. En plats dit människor vill komma. Både från nära håll men vi vet också att avståndet inte är någon nackdel bara det finns det speciella att erbjuda. Vi vet det av erfarenhet och av alla fantastiska möten som skett i vårt eget hus sedan jag startade Mokkasin. Vi älskar tanken att få möjlighet att samarbeta med de lokala aktörer vi har här omkring oss. De likasinnade och fulla av energi, precis som vi. Vi vet redan nu de som står bakom vår idé och som vi också räknar som framtida samarbetspartner.Bland de lokala aktörerna ser vi inga hinder, det är dem vi behöver i ett nära samarbete för att utveckla vår drömMen vi behöver din hjälp, vi har hört att planer finns på att riva skolan och det är därför jag vill att vi ses. Vi vill stoppa detta av hela vårt hjärta. Och som du nu säkert förstår, göra det rakt motsatta. Vi vill visa omvärlden att Katrineholm är något att räkna med. Långt ifrån de åren då man rev och hellre byggde nytt. Och istället nära det nya sättet att tänka, i att bevara och ta hand om. Och satsa med hjärtat allra först. Att våga för att vinna. Ett kanske uttjatat uttryck men så sant. Vi vill visa att världen lika gärna finns här på hemmaplan som någon annanstans på jordklotet. Vill du vara med oss på resan?

Vi ser fram emot att höra från dig!

Bästa hälsningar

Sofia Vusir Jansson

Som sagt, ilska kan göra en mållös. Jag ryser av tanken om vad som kommer hända inom kort. Träflis har jag hört att det blir av hundraåriga timrade hus som ogillas av en kmmunstyrelse.  Historier i spillror liksom. Det finns en namninsamling. Nu säger han ju att inga namninsamlingar i världen kommer hjälpa. Men jag kommer aldrig sluta tro på att det goda alltid vinner till slut. Så skriv gärna ditt namn på listan. Det skulle vara väldigt snällt och framförallt så viktigt.

Här finns listan Min kampanj – Rädda Djulö Gamla skola

6 Comments

 • Jessica

  Hej! Jag förstår verkligen att du blir arg! Jag blev också väldigt upprörd när jag läste detta inlägg. Sådan arrogans borde inte få finnas! Det vore hemskt att riva något så vackert som kan ge så många olika möjligheter. Tycker din vision var fantastisk, det behövs mer såna ställen i vårt land! Hela min familj har skrivit under på listan om det kan vara till någon hjälp, säg gärna till om det finns någonting annat man kan bidra med! Kram Jessica

 • Julianne

  Jeg heier på deg fra Norge. Har også signert. Håper det hjelper på. Kulturhistoriske minner er utrolig viktig for identitetsdannelse. Og det at politikere ikke ser det er et stort tegn på historieløshet. Det gjør meg også skikkelig sinna! Jeg studerer historie og leser en del om Peter Aronsson som er svensk professor i historiebruk. Jeg anbefaler deg å sende han en mail: http://www.aronsson.nl/Aronsson/Framsidan.html

  Gjør rede for ditt syn og be om noen gode argumenter for å beholde et kulturhistorisk minne som dette. Så kan du slenge det på bordet til ordføreren i din kommune.

  Krysser fingrene for dere, Sofia.
  Klem Julianne

  • Julianne

   Og bare for å tilføye etter å ha sett klippet fra STV; Ordføreren i Kathrineholm viser seg fra en regelrett udemokratisk holdning. Det å ikke ta hensyn til hverken underskrifter, meninger, brev og museum viser at han er mer opptatt av egen maktposisjon fremfor å være et politisk forbilde.

 • Madeleine

  Förstår dig och synd att det ska rivas. Men han ljuger, klubbade beslut kan rivas upp. Jag sitter i bygg och miljönämnden i grannkommunen och kan säga så här att alla beslut som tas i en kommun kan ändras. Däremot kan inte politiker på riksnivån påverka då kommunen själv bestämmer över tomterna. Var på, var högljudd, var obekväm. Försök få huset byggnandsminnesmärkt. K-märkningen har kommunen hand om, men anmäl även dit kanske att det är ett kulturhistoriskt viktigt hus. Kontakta Länsstyrelse och be dom göra en anmälan om att det är en byggnadshistorisk viktig skola. Här finns ett utdrag ur kulturmiljölagen som kan vara till hjälp.

  Byggnadsminnesförklaring
  4 § Fråga om en byggnad bör förklaras för byggnadsminne kan väckas av var och en genom ansökan eller tas upp av länsstyrelsen på eget initiativ.
  Ansökan om att en byggnad skall förklaras för byggnadsminne skall innehålla uppgifter om vilken fastighet byggnaden är belägen på och om fastighetens ägare samt beskrivning av byggnaden. I ansökningen bör även anges vilka omständigheter som åberopas för att byggnaden bör förklaras för byggnadsminne.
  Innan länsstyrelsen fattar beslut som enligt detta kapitel kan medföra rätt till ersättning eller inlösen för ägare eller någon annan, skall länsstyrelsen undersöka om medel för detta finns tillgängliga.
  5 § Då fråga väckts eller tagits upp om att en byggnad skall förklaras för byggnadsminne, får länsstyrelsen i avvaktan på ärendets slutliga prövning meddela förbud mot åtgärder som kan minska eller förstöra byggnadens kulturhistoriska värde. Förbudet får gälla för en tid av högst sex månader. Om det finns synnerliga skäl får det förlängas, dock högst med sex månader för varje gång.
  6 § Om en byggnad kan antas komma i fråga som byggnadsminne får länsstyrelsen förordna att anmälan till länsstyrelsen skall göras innan byggnaden rivs eller ändras på ett sätt som väsentligt minskar dess kulturhistoriska värde (anmälningsplikt).
  Länsstyrelsen skall inom en månad från det anmälan kom in dit avgöra om den anmälda åtgärden skall få vidtas eller förbjudas enligt 5 §. Under denna tid får den anmälda åtgärden inte vidtas utan att länsstyrelsen har medgett det. Lag (2000:265).

  • Madeleine

   Kollade upp lite om skolan i offentliga dokument. Hittade detta från ett samrådsprotokoll:

   Båda skolbyggnaderna har faluröda panelfasader och många väl arbetade detaljer, till exempel
   det äldre husets fönsterfoder och det yngre husets entré. Byggnaderna är välbevarade och inga
   fasadförändringar har genomförts sedan byggnaderna uppfördes. Inte heller invändigt har
   några övergripande förändringar vidtagits.
   Byggnaderna bedöms ha ett högt kulturhistoriskt värde och det finns ett angeläget intresse att
   bevara och värna om skolbyggnaderna och deras närmaste omgivning. För att byggnadernas
   ursprungliga karaktär ska bibehållas ska stor varsamhet gälla vid allt restaurerings- och
   underhållsarbete. Ursprunglig detaljutformning och färgsättning ska vara vägledande vid
   eventuella nödvändiga byten i samband med renoveringar. Särskilt ska huvudbyggnadens
   fönsterfoder och det mindre skolhusets entré värnas då dessa detaljer är synnerligen
   identitetsskapande för området och bidrar till skolbyggnadernas särart. Tillbyggnader ska inte
   tillåtas och inte heller ytterligare bebyggelse inom skolhustomten, med undantag för en
   garagebyggnad.
   Skolbyggnaderna finns omnämnda i kulturminnesvårdsprogram för Katrineholms kommun.

   Dokument finns här: http://www.katrineholm.se/Global/SAK/Detaljplaner/Djul%C3%B6/Planbeskrivning%20Djulo%20skola.pdf

   Kan vara bra att ta med i anmälan-

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *