FASHION,  KIDS

nomi goes folklore

MX8A67341200Jag kan inte låta bli att älska Nomi´s känsla för kläder. Hennes besatthet kanske man kan kalla det. Såklart går det överstyr mellan varven, men hon får hållas. Och det är aldrig någonsin tråkigt när hon väljer kläder. Nu är hon ju bara 8, jag vet att det kommer svänga. Men jag önskar att det aldrig gör det. Att hon aldrig ändrar inställning. Att det får fortsätta att bara vara en sak som betyder något – vad hon själv gillar. Sedan kan alla andra tycka precis vad de vill. Punkt. MX8A67291200Förra veckan var de på Nordiska muséet. Och trots att hon sett folkdräkter på midsommar sedan hon föddes så var det där och då det satte sig. Folkdräkt! Det är så vackert så man svimmar en smula. Och jag skulle gärna vilja hälsa såhär på distans till guiden klädd i folkdräkt, min dotter sög åt sig allt som en svamp och skulle nog hänga med dig lite sådär varje dag. Och nu hade hon ju önskat hela garderoben full av folkdräkter. Men man tar ju vad man har. Morgonen efter besöket hämtades min gamla sjuttisklänning med inspiration från tyrolen från utklädningslådan. Det är ju ändå lite folkdräkt över den när allt kommer omkring. Trasig och saknad av både resår i puffärmen och knappar. Men lite snabb sömnad på morgonkvisten och nytt band vid själva snörningen. Som ny. Och vid ögonblicket just då så mindes jag ju att jag även haft en folkdräkt när jag var liten. Så samtal i ottan till mormor som lovade att kolla med hennes kusin om den fanns kvar. MX8A6844-21200Fredagens stora händelse. Min mamma levererar folkdräkt!MX8A6856-21200Nomi goes FolkloreMX8A6861-21200Även en vuxendräkt levererades med tillhörande hätta. Kanske tjusigast i världen. MX8A68681200Mormor är påkläderska.

MX8A69481200

Hon vet att hon borde ha en annan blus. Och en speciell brosch. Och särskilda skor. För det har hon sett på muséeum.

MX8A6931-21200

Nu surfar hon folkdräkter som det inte fanns någon morgondag. Högst på listan, Södermanland till trots, ligger önskan om en Leksandsdräkt. Absolut vackrast.

Som sagt, hoppas att det aldrig går över.

 

12 Comments

 • Anna

  Vackert! Men har ni sett Dala-Floda dräkten med dess påsöm (broderier). DEN slår Leksand (i min mening 😉 Googla ”påsöm Dala-Floda” så kommer det vackraste blommigaste färgsprak man kan tänka. 🙂

 • Helen

  Det är nåt speciellt med de där 8-åringarna. Jag har också en här hemma som inte kan sluta tänka på kläder. I går grät han i ett provrum i en klädaffär. Det finns ju så mycket fina kläder och han kan inte köpa dem alla. Veckopengen sparas för att köpa opraktiska men snygga jackor. Han älskar att låna mina och min mans kläder. Jag är en stor dam som drar stora storlekar och min son är en ganska normalstor pojke, men det hindrar honom inte. Man kan ju rulla upp och använda skärp. Jag kan inte sluta fascineras av honom och älskar att han inte bryr sig om vad andra tycker är rätt klädstil för en 8-åring pojke.

  • Helen

   Skulle ju också säga att det verkligen är något speciellt med folkdräkter. Jag har också snöat in på det. Har t.o.m en anslagstavla med det på Pinterest. Det finns så många fina. Den samiska t.ex.

 • Anna

  En annan dräkt som jag tycker är fin är Östervallskog, en bygdedräkt från västra Värmland. Jättefina färger i den randiga kjolen. Får lite längtan till Sverige när jag ser det här, men vi har i varje fall varmt och fint vårväder här i Calgary.

 • Sofia, MyKindOfHome

  Åh, jag dör en smula! Hade också en sådan söt sjuttisklänning när jag var liten. Fast röd. Men då vad det en kamp att få den på mig eftersom jag föredrog jeans och helst ville vara en kille =)

 • vita_margarita

  Det bästa är om man har anknytning till dräkten. (I vissa sammanhang är det känsligt att bära dräkter som man inte har någon anknytning till.)
  Leta i släkten och hör med den lokala hemslöjden.

  • Lisa

   Ursäkta men den här kommentaren stör jag mig så mycket på. Jag bor själv i Leksand men är inte född här. Folk här kan vara helt galna över sina dräkter och på riktigt bli arga över om folk som inte är födda leksingar bär deras dräkt.

   Många leksingar är väldigt svåra att komma nära inpå om man inte är född och helst har bott här i många generationer. Dom borde komma ner på jorden och bli stolta istället över att andra människor tycker att deras dräkt är så vacker att dom vill bära den.

   Så om Nomi så gärna vill bära en leksandsdräkt är det självklart att hon ska få göra det! 🙂

   Kan tipsa om ni har vägarna förbi här att på övervåningen på Hemslöjden säljer dom både nya och begagnade dräkter och vi har dräktbytardagar där man kan göra riktiga fynd 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *