SUSTAINABILITY

VECKANS HÅLLBARA

 

MX8A70511200

 

Jag tror ni som följer mig vet att jag är tydlig här på bloggen, om vad jag tycker är viktigt. Värderingar som jag och min familj sätter främst. Hur vi äter. Hur vi konsumerar. Hur jag tänker kring affären. Till och med hur jag röstar.  Också hur jag tackar nej hit och dit. För att vissa saker helt enkelt inte ligger mig varmt om hjärtat och om hur det måste vara tvunget att göra det, annars har jag svårt att sova på nätterna. Lite jobbig sådär ibland, kan man nog tycka, när man ringer mig för att vilja samarbeta. Kanske drar jag inte alltid det vassaste valet om man ser till ekonomi  men ändå, jag landar alltid väl i mina val. För väljer man det man värdesätter högst så blir det nämligen så automatiskt.

Jag har ju varit inbjuden ett par gånger till Rosenbad för att diskutera kemikalier inom modeindustrin. En liten sammanfattning hittar ni på sajten Think Organic. Där finns också kalla fakta kring vad kemikalier gör med oss och jorden.  Där delar jag också med mig av en enkel startplan hur man kan tänka kring sättet att konsumera kläder som jag tänkte dela med mig av även här.

 

En liten startplan.

Tänk efter vilka kläder du och din familj verkligen behöver. Sluta impulshandla. Konsumera mindre helt enkelt. Detta tror jag allra mest på. Det senaste decenniet har vår klädkonsumtion ökat med 40 %. Kan inte komma på en enda anledning till att det faktiskt måste vara så.

Handla bra. Allra helst second hand såklart. Kläder som tvättats innehåller ju såklart mindre spår av kemikalier.

Handla nytt som är eko och miljömärkt såsom:

GOTS – certifierat

Bra miljöval

Fairtrade

Laga mer. Vad hände med lagade hål och stoppade strumpor?

Tvätta mindre. I 40 grader istället för 60 grader. Och fulla maskiner, såklart.

Vädra mer! En undertröja under plagg, är ett utmärkt sätt åtminstone för oss vuxna att spara på plaggen.

Återvinn textil. Detta måste göras till något så vardagligt som på samma vis som du travar till återvinningsstationen. Så länge som det inte finns några behållare så finns där butiker som tar tillvara på textil. Hemtex är en sådan kedja, här hittar du information om detta  och här hittar du förhoppningsvis din stad . Så in med trasiga strumpor och slitna frotté handdukar. Precis allt i textil kan lämnas in för återvinning och omvandling till energi.  I:coligger bakom detta

Idag startar min kollega Tant Johanna upp en ny kategori Veckans hållbara. Jag följer med henne men tänkte sikta in mig på barnkläder. Jag vet att det är en djungel och att många faller för frestelsen att handla snabbt och kanske inte alltid så genomtänkt, helt enkelt för det inte finns tid allra oftast.  Men får ni lite fintips då och då så blir kanske saker och ting lättare. Och ha alltid i bakhuvudet Nr 1 på min lilla startplan ovan, det som är viktigtast när allt kommer omkring.

Först ut är Mini Rodinis badkläder. Mini Rodini har så länge jag minns, och då minns jag dem från absoluta starten,  haft ett gedigt tänk kring hållbart mode. Jag hade också äran att samarbeta med dem under de allra första åren och de har hållt fast i samma tänk trots att de vuxit enormt. Beundransvärt till max.  På deras hemsida finns utförlig information kring hur de jobbar kring CSR – (Corporate Social Responsibility ), här hittar du dit.  Och badkläderna då, samtliga tillverkade i återvunnen polyamid som är ett material gjort på gamla använda plagg, tygspill tex fisknät och mattor. På den här sidan kan du läsa mer om materialen Mini Rodini använder och varför. Nomi´s baddräkt heter Love. Såklart. Bra start tycker jag. Nu kör vi!

3 Comments

  • Concept By Anna

    Så viktigt! Det råder en överkonsumtion på kläder och de stora kedjorna är ju bra prismässigt för många, men ack så dåligt för miljön, våra barn och dessutom är de kvalitetsmässigt under all kritik. Vilket leder till slit och släng och sen får man köpa nytt. Oftast går det inte att skänka eller sälja dessa plagg vidare. Att lägga lite extra pengar på kläder med god kvalitet, helst giftfria såklart gör att de håller längre och du kan få en slant tillbaka när barnen vuxit ur dem genom att sälja dem. Ack så viktigt att skriva om! Bra där! Och ja den där baddräkten hänger här hemma också i väntan på sol, bad och värme 🙂

    // Anna

  • Choices by Annie

    Å så viktigt det här att minska vår konsumtion och speciellt klädkonsumtionen som är oroväckande hög.
    Här handlas de mesta av barnens kläder via barnfyndmarknader som vi har turen anordnas på tre olika ställen runt om kring där vi bor två gånger per år. De gångerna så handlas det massvis av kläder och skor så att vi klarar oss hela säsongen 😉

    Tack för ett bra och viktigt inlägg.
    Annie

Leave a Reply