DIY

det är som terapi.

 
 
Jag är ju lite förälskad i sådant där klassiskt skolpyssel. Fast byta papper. Och skippa vissa vikningar eller inte lika önskade detaljer. Som askvikning. Det är ett bra exempel på sådant som kan bli så extra vackert.
 
Dessa askar vek jag när jag hade en affär. Som låg på en gata i stan. Då vek jag tjugofyra stycekn för en julkalender till skyltfönstret. Jag vek i mani, igen. Så det blev lite så och så här . Påtal om repris, det är var 2009. Det var den hösten jag började blogga och också hittade min gamla kamera igen. Tänka sig.
 
 

Lyxigare än skolasken om man tar kraftigare papper. Och om man bara ”tänker” vissa vikningar istället för att vika dem i verkligheten, såsom den vikningen som annars hamnar centralt och i mitten av asken.

 
Och botten. Det är en sådan önskad detalj som man vill åt. Du slipper du se både felklipp och skravar och limrester. Tänk på att locket också har en botten.

En annat knep är att använda falsben när du viker. Har du inget falsben så kan du använda baksidan på en kniv. Pappret har vi i affären. Absolut bästa och vackraste har jag tyckt sedan första gången jag hittade dem. Och nu när jag tänker efter undrar jag om vi inte har en del kvar av de ark som syns på bilderna, ska leta. Annars är den här blandningen min absoluta favorit vid hösttid.
 
1. Dessa första vikningar är egentligen sådana vikningar du bara ska tänka. Du ”viker dem” för att måtta ut de fyra punkterna, vilka du lika gärna kan mäta ut.
 
2. Vik hörnen mot mitten
 
 
 
3. Såhär ser det ut efter du vikt mot mitten
 
 
 
 
4. Vik upp arket igen. Vik två av sidorna mot mitten av arket. Nu är det viktigt att viken är skarpa för att få fin form på asken.
 
5. Låt dina vik vara kvar och vik nu de båda kortsidorna mot mitten.
 
 
 
6. Här kan du välja att vika ut arket såsom på bilden eller låta det vara kvar ihopvikt. Klipp efter den hela vågräta linjen på bilden, där saxarna markerar.
 
 
 
7. Veckla ut de bitar du klippt. Vik nu upp sidorna så du får två väggar. I och med att askens form redan är färdigvikt så går det mesta nu nästan automatiskt. Det du ska göra nu är att låsa asken.
 
 
 
8. Detta gör du genom att fälla ihop de två små hörnbitarna så att de möts på mitten. Lås genom att vika över de långa lösa flikarna.
 
När det gäller själva limningen av asken brukar jag oftast vika klart allt och sedan öppna den för att limma på de ställen som känns lämpliga. Undvik att limma alltför mycket. Oftast räcker det att limma botten, under själva bottenarket – det där viktiga som jag nämnde i början. Det kvadratiska arket som du sätter i botten på bägge dina delar av asken. Gör jag en relativt stor ask så använder jag kraftigt kartongpapper här. Det stöder upp trots att du inte använt kraftigt papper till själva asken.
 
9. Du ska ju också göra ett lock. Det allra enklaste sättet är att vid moment 4 och 5 inte vika ända till mitten.
 
 

I en sommarfest vi gjorde för Amelia hade vi askar som bordsplacering och ett tips om man inte vill fylla med något fint är att fylla dem med klurigheter som gör att alla börjar snicksnacka sådär genast. Det kan vara lite knep eller knåp eller påståeenden såsom ”Viker du ett papper 42 gånger blir det så tjockt att det räcker till månen” Det låter ju hemskt banalt när man slänger ur det sig såhär men vet du hur det ligger till med den saken?

No Comments

Leave a Reply