SÖRMLAND

ändebols gård.

 
 
Jag tror jag bestämde mig i helgen som var. Att från att alltid sökt mig mot städer och stadsbrus när energin är som minst, så gör vi tvärtom den här hösten. Helt raka motsatsen. Jag tror  på de där ställena i skogarna. Kanske djupt in bland barr och granar där det mystiska liksom finns av sig självt, trots att allt bara är helt naturligt. Eller bland fälten för att friheten känns så nära just där. Eller påbylsade för en bryggfrukost när sjöns mörka vatten kluckar under oss, månaden innan det stilla fryser till is.
 
Så får det allt bli.
 
 
 
Och lite utflykter också. Till de där sagolika ställena som finns ett par skogar och några svängar från där vi bor.
 
I lördags for vi för fika på Ändebols gård som ligger mittemellan Nyköping och Katrineholm. Ett litet lantbruk som drivs ekologiskt och småskaligt. Med gårdsbutik och café. Så härligt något kan vara.
 
Såklart promenerade vi runt i växthuset. Här växer våra absoluta favorittomater, som till och med är godare än våra egna. Som tur är kan man hitta dem på närmaste Ica här där vi bor, om man inte alltid har vägarna förbi.
 
 
Liv fick en kompis. Som senare skulle visa sig bli några extra av samma slag.  
 
 
– Har du tänkt på kattögon, mamma?
Det har jag faktiskt, på det märkliga.
 
 
Vi finfikade med mormor. På zuzzhinikaka, blåbärstårta och bästa glassen. Caféet håller öppet då gårdsbutiken är öppen, oftare på sommaren såklart men helger även under höst och vår.
 
 
Allvarssnack kan man tro men det var mest något om solen.
 
 
Min mamma berättade historier om blommor och Humle. Och jag funderade på om jag någonsin tänkt  på att Humle har som små gröna kottar.
 
 
Men det allra mest häpnadsväckande var nog ändå Lejongap.
Man hör ju redan på namnet var det barkar.
 
 
Viggo kunde liksom inte riktigt släppa det hela och ville verkligen att vi alla skulle förstå storheten. Att humlan liksom slukades av själva blomman när den sög sin nektar, för att sedan släppas ut igen.
 
Helt magiskt ju.
 
 
 
Så kom den första.
 
 
Är det någon som fattar tjatet som kom minuten efter?
 
 
Efter Lejongapet (som låg i säkert förvar i fickan) drunknade Viggo i rosendoft. Och på vägen hem sade han att han hade fått ett nytt intresse. Blommor. Jaså, se där! Vi får väl se hur länge det håller i sig.
 

Fast det är lätt att falla dit, jag håller med.
 
 

 
Gårdsbutiken är full med bra saker. Och väldigt goda. Både från den egna gården och närliggande gårdar med samma tänk och krav. Grönsaker i högar såklart, bröd och ägg.  Och tomaterna sen då! Av någon högst märklig anledning så fick jag inte en enda bild på just tomaterna. Lådor med olika sorter, smaker och former. Man säljer även egna köttlådor och lammskinn.  Bara eko, lokalt och småskaligt.

Lyx-shopping.

Nu fanns det ju inte bara en liten kattunge utan tio, tror jag bestämt att det var. Kanske var det lite oklart för de ville rymma mest hela tiden. Men inte så långt, bara dit spänningen var på topp. Där buset hägrade som mest. Mest under en buske eller upp i ett träd. Här ska de fångas in men det går sådär.

Snacka om poppis.

Fast när allt kom omkring så sprattlade den lilla kattungen så mycket mer
 när den hamnade hos Nomi.

Mina barns önskningar går just nu mellan katt, hund, akvariefiskar, hamster och såklart även en och annan vandrande pinne skulle räcka. Och nej, säger jag sådär bestämt (och ibland njaee inte lika bestämt) medan deras far är av motsatt inställning. Ni ser ju själva. Att han senare under kvällen fick som en allergisk snuva pratar vi inte om.

 
Och hönorna. Kommer ni ihåg önskehönorna ? Tyvärr blev det inga den här sommaren men jag lovar att det smids en och annan plan där i solen…
 

Som sagt utflykter får det bli. I Sörmland. Det finns mycket fint i skogarna. Tänkte att det kanske kan få en egen kategori om ni har vägarna förbi. Får väl heta Sörmland kort och gott.

Öppettider varierar efter säsong men hemsidan uppdateras hela tiden med vad som gäller. Helgöppet just nu och julmarknad framåt december.
 
 
 
 

No Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *