BOOKS & MAGAZINE,  KIDS

lite spridda skurar om sådant de läser.

 
 
Känslan när man inser att man har missat en hel vecka, är sådär. När man ligger där på huvudkudden vid midnatt i söndags och tänker att nu är det lite att stå i framöver. Och i samma sekund inser att man att fasen det var ju åttonde juni idag och verkligen inte första juni på långa vägar. På riktigt missat alltså. Ja, då är det lite knivigt att sova sedan. Så det är lite av läget just nu. Och superrush i affären. Tack för Linn och min mamma som packar. Samtidigt som vi går runt i lite av en drömvärld här hemma. Tänk 3 stycken 5 metersväggar med tapeter. Mer kan jag inte säga men jag lovar det är helgalet. Tänk Blossom som gränsar till något helt annat. För barn.  Jag önskar inget hellre än att sneak peeka det här uppdraget. Men det får jag inte. Men jag lovar att ni ska få se behind the scenes bilder så småningom. Tusen tack för en pappa som tapetserade. Igen och alltid när jag så mycket som andas tapet.
 
Och igår blev det sommarlov för fyra ungar.
 
 
Och nu skulle jag ju kunna skriva att alla skolavslutnings-mornar är lika med tindrande barn såsom på julafton. Men morgonen började rätt uselt. . Skor ramlade av,  pärlplattor till fröknarna (som dök upp från ingenstans) var ostrukna, syskonfejderna haglade tätt och tiden det gick som aldrig förr. Och inte en endast en som kunde tänka sig att ställa upp på en bild. Sedan kom spöregnet som på felbeställning för en uteavslutning.
 
Men efter regn kommer sol. Och avslutningen blev ute och instrument och körer åkte upp på det lilla berget. Vi blev bortbjudna till snälla, på glass och jordgubbar. Allt var vackert och fridefullt och hemskt somrigt.
 
 
 
 Hejhej. Det här är jag. Med barnens sommarlovspresent.
 
  
Tur i hundra regnskurar att man har en veranda proppad med kalasdekorationer sedan en månad tillbaka. Där regnet bara smattrar på taket.
 
 
Alla fick hurra-för-dig-kort. Och hurra för sommarlovet såklart.
Uj, orden är knepiga men jag ska. Och jaa! Jag kan!
  
Böcker såklart. en massa blandade.
Och eftersom jag får frågan så ofta, vad läser dina barn, så nu kör vi!
Det handlar om sådant de läser.
Å wow det är ju Tintin och alfakonsten!  
 
Viggo slutade nästan andas. Som om boken skulle ha varit original eller något. Men ett ofärdigt 24:e äventyr stod högt på önskelistan. Och i högen fanns också några färdiga äventyr. Viggo älskar Tintin och de läses om och om igen.  Som om varje gång vore den första.
 
 
 
Min stora utvikbara atlas gillades skarpt.
Jag tror det var för speciellt för det utvikbara.
 
Charlie läser men det måste forfarande vara lätt om han ska läsa kapitelböcker. Hans bästa är fortfarande LasseMajas Detektivbyrå och det spelar ju ingen roll att man vet om upplösningen, han läser dem flera gånger. Vi fick ett hett tips från dottern till den här bloggerskan om den rysliga ”stockholmsserien” av Martin Olczak. Nu glömde jag tyvärr dem men tänker att de ska absolut plöjas denna sommar, för den som vågar. Charlie vågar säger han i alla fall.
 
 

Det här är en faktabok för lite yngre barn fast jag tror ändå på de här typen av faktaböcker trots att barnen blir äldre. Viktiga kartor är superhärligt tecknad och inspirerar på ett annat vis än när faktan radas upp bland tusentals bokstäver och bland svåra ord- Det blir mer som en enda stor mind map och det ena ger det andra. Det här är en sådan bok som mina barn oftast fastnar i tillsammans och som sätter igång nyfikenhet.
 

 
Lite samma är det med Stefan Castas Fjärilsbok och Humlans herbarium.
Direkt ut i nyponrosbusken liksom.   
  
 
Kokböcker som kidsen kan läsa själva är ju helt perfekta. De kan gå loss i köket och roa sig bäst de vill. Från början till slut. Bara att gå och handla själv kan ju vara stort nog. Underbara Clara har tillsammans med Anna-Karin Nyberg skapat en serie böcker. Först ut är Baka och just nu väljs eftermiddagsfikat ut härhemma.  En liknande sådan bok är Galet god mat av Nassim al Fakir. Vissa av rätterna är superenkla och barnen kan fixa själva medans andra kräver vuxenhjälp. Om de ska gå loss på grillen till exempel.
 
 
 
Viggos favoritböcker ska helst vara på låtsats men ska såklart kännas som det är i högsta grad verkligt. Det spelar liksom ingen roll om råttor går på bakbenen eller spöken fladdrar runt som bäst. Därför satte han direkt igång med Hjärta av damm som Liv redan på baksidan talade om att hon inte tänkte läsa. Samma sak var det med Tredje tecknet. Pågrund av spökerierna. Liv är nämligen precis tvärtom, det får inte vara alltför rysligt. Det ska helst vara historier som bara är som livet självt. Katarina von Bredows Du & jag var en av hennes favoritböcker. ”den här är varken läskig eller spännande utan mer som vem som helst kan känna igen sig i” i högen fanns Hon & Han av samma författare.
 
Egentligen hör Ingelin Angerborns böcker annars till böcker som Liv har läst. Månfågel och Sorgfjäril var lagom mystiska och övernaturliga. ”inte alls sådan böcker jag gillar annars men de var bra” . Ingelin Angerborn böcker sägs ju ha Maria-Gripe-feeling över sig och Viggo sa alldeles nyss att Hjärta av damm blev spännande på två sekunder och trodde att han läser ut den innan kvällen. Viggo håller i gång sådär fem-sex böcker på samma gång. Det är lite av hans sätt att läsa.
 
 
 
Någon som kommer ihåg Legenden om Sally Jones? Vinnare av augustpriset 2008 och en av Viggos favorithistorier all time. En tecknad roman som han har plöjt igenom flera gånger och har ni inte denna hemma så har ni missat något. Det spelar ingen roll om du är vuxen eller barn, det är magiskt hursomhelst. Därför var lyckan stor  när den fristående fortsättningen dök upp nyligen. Viggo har startat upp Mördarens apa och är överförtjust men har bestämt sig för att det här Greklands-boken. Den är på vänt alltså.
 
 


 
När vi ändå är inne på böcker måste jag tipsa om Stockholms bästa lilla bokhandel för barn och ungdomsböcker, Bokslukaren vid Mariatorget. Det finns ingen som tipsar som dem! De är helt grymma och har stenkoll och sortimentet är bara det allra bästa inom böcker. Jag älskar den här typen av butiker och mina barn älskar det. Ta en fika, få ett tips och trava hem med ett äventyr.
 
Efter en av våra Zara-plåtningar skulle barnen såklart få varsin belöning och då travade vi iväg till Bokslukaren. Viggo valde Mördarens apa. Liv fick tipset En sekund i taget och trots en lite otäck början var detta en av de bästa böcker hon läst. ”jag rekommenderar den för större – för att alla dog i början och det ligger döda människor på marken, de fick någon konstig feber. det var jättejätteläskigt. men alla dog inte, Hedvig blev ensam kvar” Charlies val blev Andrejs längtan , en liten vacker bilderbok. Nomi tipsades om Snöret, fågeln och jag efter det jag frågat om någon liknande vår familjs absoluta favorit bland kapitelböcker. Jag har skrivit om den förut,  jag har sålt den på Mokkasin, vi har lånat ut den till alla vi känner och gett bort den. Och läst den och läst den igen och igen. Ändå sedan barnen var jättesmå och gör fortfarande. Sandvargen är stort, stort hjärta på.
 
 
 

Sommar bara.
Den här Greklands-boken kanske inte går in som ett litterärt mästerverk men nu vet vi i alla fall att man ska äta Gyros och hur man säger hej och toalett.
 
  
 
Mera tips.
Här är Viggos:
 
Suzannes Collins serie om Gregor från ovanjord. ”det är fantasy fast i verkligheten. fantasy brukar vara mest en helt annan värld men nu är det New York. det är precis som om allt hände på riktigt, typ under vårat golv. eller därute under gatan”
Smaragdernas och Rubinerns bok.  ” först är det verklig tid sedan färdas de tillbaka till för länge, länge sedan. den är läskig fast på ett bra sätt. men jag fick faktiskt nästan mardrömmar om gubbar i slitna svarta kläder och höga hattar som tog barn tillfånga. om de försökte rymma så hamnade de med sina föräldrar i ett skepp långt ute på ett evighetshav med ett odjur i närheten, ett blodtörstigt…”
 
En gång ska ni få Viggo´s bokrecensioner här på bloggen. Det finns ingen som kan återberätta en bok som han. Men man måste ha tid då, lång tid.
Minecraft – en biografi om skaparen av Minecraft. ”den är för äldre barn eller nästan vuxna för det handlar ju  om Marcus Notch Perssons liv och det var ganska svårt när han var liten. det tror jag att många i min ålder kan tycka vara svårt att läsa om för det var många problem inom famlijen. men jag tyckte  det var intressant att veta hur allting började. det är ju en biografi så man ska ju inte tro att det handlar om Minecraft-spelet.”
 
Och såklart  – Harry Potter böckerna. ” nästan alla vet vad Harry Potter är men det är verkligen bra böcker. de har så väldigt mycket i sig. och skriv såhär!  läs böckerna innan man kollar på filmerna!  joo, därför att i filmen har man ändrat väldigt mycket och jag tycker börckerna är bättre, mycket bättre. till exempel – i boken går man in ett observatorium och i filmen är det istället en källare. det är väldigt dåligt ”
 
 
I julklapp av sin äldsta kusin  fick Viggo en resa till Norrköping och Harry Potter utställningen. De har inte varit där ännu men ett utflyktstips för alla fans.
 
Liv tipsar:
Glasbarnen”det är är den läskigaste bok jag har läst men den är så sjukt spännande att man kan inte lägga den ifrån sig. Det bästa är att läsa den när det är ljust ute och man ska nog inte vara för liten…det är nog bra om man är tio”’
 
Silverpojken – ”den är väldigt bra men inte riktigt lika läskig som Glasbarnen…”
 
Böckerna om familjen Bliss – ”den första var bäst. vet inte helt säkert varför jag gillar den känns mest lite snäll sådär…”

Flickan på tavlan – ” jag gillar ju egentligen inte rysliga böcker men i den här boken önskar jag nästan att det hade varit mer av det läskiga. fast det kanske var för att vi läste den till frukost. men jag ville inte att den skulle sluta såhär… ” Det kommer en fortsättning till hösten Ibland blir skogen vred . Huruvida det går med det spökiga huset i skogen får vara osagt.
 
Mina favoritböcker när jag var i samma ålder (eller kanske lite äldre) var
Agnes Cecilia – som faktiskt har kommit i nytryck och pocket
 
Nu säger Liv, å jag kommer inte in i dem, de känns så gammaldags. Som om de vore från medeltiden liksom. Men nu är det Agnes Cecilia som gäller som högläsningsbok. Hon lär märka själv.  
 
Och Tordyveln flyger i skymningen. Som jag inte äger och finkammat loppisar på jakt efter… Tänker att det ligger tusentals i svenska hem och skräpar. Snacka om sommarbok… Och vårt sista tips blir att inte glömma biblioteken. De är så bra!!
 
Uppdatering såhär på eftermiddagen. Alldeles efter ett första superspännande kapitel på verandan i takt med studenternas lastbilsparad nedanför backen.
 
Viggo susade nämligen ner genom stormen till vårt Bibliotek och för allra första gången knep han en Tordyveln flyger i skymningen, den enda har alltid varit utlånad. Vi bytte till denna högläsningsbok och nu är de fyra barnen lika bitna som jag var. Är de inte lite små kanske någon tänker, såsom de två 7-åringarna. Nix, inte för högläsning tänker jag. För det första kan du som vuxen ändra och nyansera orden om det behövs. Om någon inte förstår något sammanhäng så prata om det, det är alltid någon som sitter på en bra förklaring. Om det är läskigt läser vi när det är ljust och om det någon gång skulle vara för läskigt så hoppar jag över det värsta. Blir man inte för stor för högläsning kanske någon annan tänker, aldrig i livet att man blir tänker jag. Det är alltid de bästa stunderna. Även för den som läser…
 

No Comments

 • Anonym

  Åhh, längtar tills att mina barn kan läsa. Minns hur kul jag tyckte att det var att börja läsa själv. Glöm inte Narnia serien och Bilbo. / nilla

 • Elin

  Åh Agnes-Cecilia var en av mina absoluta favoriter också. Nu har jag inga egna barn ännu men kan verkligen längta tills jag får dela deras läsglädje!

 • Anonym

  Underbart som alltid! Har lite vuxnare barn nu men kan själv tänka mig att läsa många av böckerna! Om du vill köpa Tordyvelboken finns den på Bokbörsen.se såg jag. Tack för all inspiration och alla tips! Önskar er alla en fin sommar! Kram Eva Salomonsson

 • Anonym

  Å vilket underbart inlägg. Jag kommer att återvända och läsa detta om igen. Det var så träffande. Har precis fått min tioåring att läsa Tordyveln…och hon är helt fast! Underbart stt se en bokslukar in action! Tack för din helt unika och underbara blogg och shop. Trevlig sommar önskar jag dig från Sundsvall i norr. Hoppas ni får många fina lässtunder. / Sara

 • Estela

  Härligt inlägg, och jättefina och bra tips. Och själv så älskar jag ju att ge bort presenter i form av en bok. Mer böcket åt folket brukar jag säga.
  Även om vi bor i ett moderniserat land med datorer, och ipad med mera, så blir det aldrig fel med sitta med en go bok och läsa, det är bland det bästa jag vet när jag har tid.
  Och tid har jag väldigt lite nu förtiden.
  Men tusen tack för ditt inlägg.

 • tina.s

  Ja du mile tid vilket inlägg. Jag ryser av lycka och inspiration och ska ha högläsning med mina tjejer i sommar igen. Det är en tradition att ligga under äppelträdet och läsa och jag vill så gärna hålla den vid liv. Men mina skatter är ju på väg att bli så stora. Men som sagt. Man blir aldrig för stor för de stunderna. De är fina…

 • Anonym

  Tycker ni om kart bocker skulle ni alska Maps by Aleksandra and Daniel Mizelinski. Bade mina sju ariga tvillingar och jag alskar denna vackra bok!! Halsningar Lotta Elfgren

 • helena

  Åh, vilka fina boktips! Och högläsning kan man hålla på med länge, länge. Vi har en nästan 10-åring som jag hoppas vi får fortsätta läsa för länge till. Vi läste Agnes Cecilia förra året och det blev nästan tårar när den tog slut. Mitt bästa högläsningstips just nu är Det blåser på månen av Eric Linclater, som min mamma fick när hon var liten, och sen läste för mig och min syster när vi var små och nu läser jag den för andra gången för min dotter! Ett äventyr som håller än!

 • Malin

  Jag kan tipsa om Jo Salmsons fantasyböcker för barn som läser Lassemaja. Hon har skrivit tre serier om Drakriddaren, Häxfolket och Alamandrarnas återkomst. Spännande och inte alls svåra att förstå! Båda mina barn, en flicka och pojke, har älskat dessa böcker (speciellt de om Drakriddaren). Har lånat ut böckerna till mina syskonbarn och även de har gillat serierna.

 • Kristin

  Tack fina du! Vilket härligt, inspirerande och viktigt inlägg. Böcker liksom. Hur kan man vara utan. Finaste stunden att läsa för min fyra och ett halvt-åring. Har nu efter att ha läst ditt inlägg beställt Stora boken om Sandvargen. Den kommer hon älska, känner mig helt säker på det. Tack!
  Och din klänning, magisk! En gammal skatt gissar jag? Underbar!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *