32922
post-template-default,single,single-post,postid-32922,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

det handlar om gift i våra kläder och era önskningar och frågor.

Imorgon ska jag på möte till Näringsdepartementet. Jag ska träffa näringsminister Annie Lööf och miljöminister Lena Ek. Tillsammans med flera andra ska vi diskutera hur Sverige och världen kan få giftfria kläder. Åtminstone hur vägen dit kan se ut.
 
Idag innehåller våra kläder ofta gifter och kemikalier. Det kan vara hormonstörande ftalater, cancerframkallande formaldehyd och nervskadande bly. Det går åt fyra kilo kemikalier för att tillverka ett kilo tyg.
 
Men vad vet vi om det? Hur informerade är vi? Hur mycket kan du och jag påverka? Det kommer rapporter titt som tätt, de gör mig livrädd. Men ändå, vardagen fortsätter och dagarna går och kanske tänker vi äsch, det spelar ingen roll hur livrädd jag än må vara.
 
Men nej säger jag. Gör tvärtom.
Make a wish.
Det är verkligen långt ifrån alla önskningar som slår in. Men har vi aldrig önskat så är det som de aldrig har funnits.


Jag vill jättegärna veta vad ni tycker om detta. Vad tycker du är viktigt? Hur ska vi tänka för att få en giftfri vardag? Vad anser ni om ekokläder? Hur väljer ni kläder till både er själva och era barn?  Är samhållet redo att konsumera mindre och istället för att köpa högar med giftiga kläder köpa färre, dyrare men också bra kläder? Är det enkelt att veta om ett plagg är giftfritt? Är ett ekoplagg automatiskt giftfritt?  Har vi lätttillgänglig information om  olika gifterna, vet du hur det påverkar dig? Tycker du att det är enkelt att finna kläder som motsvarar både det giftfria och ditt intresse för kläder? Är vi beredda att ta andra färger, andra material pågrund av att man inte kan framställa samma typ av kläder som samtidigt är giftfria? Är vi beredda att betala mer? Är vi beredda att ändra våra vanor för att få en giftfri vardag?
 
Vad vill vi framföra till de som bestämmer, vad vill vi ha sagt? Kom igen nu, ingenting är för litet att fråga om. Önska, fråga och skriv om hur ni tänker om detta. Jag lovar att göra mitt bästa att framföra era önskningar och tankar.
 

Mokkasin

sofia@mokkasin.com
No Comments
 • Ebba Mattsson

  14 maj, 2014at12:00 Svara

  Ville bara säga HEJ Sofia och tack för ett himla bra inlägg. Jag jobbar (bla) med ekologiska och giftfria kläder och det är verkligen inte enkelt om man inte är ordentligt insatt. Alla kemikalier vi har runt omkring oss är skrämmande och det gör mej rädd och orolig. Vad gör det egentligen med oss, tänker jag. Svårt att mäta. Svårgreppbart på alla sätt! Säkert är det också så illa som vi ibland får läsa i diverse larmrapporter. Antagligen värre.
  Själv har ändrat hela mitt konsumtionsmönster för att kunna handla ekologiskt och giftfritt i så stor utsträckning som möjligt. Till 90% är vår mat här hemma eko. Konsumtionsvaror som kläder, skor mm har fördelningen 10% nytt o-eko 30% certifierat eko, resten second hand. Impulshandlar aldrig längre och handlar produkter av god kvalitet som går att laga om det går sönder. Okynneshandlar aldrig för att det är billigt och gynnar lokalproducerat och små butiker.

  Jag skulle vilja påstå att vi är ganska informerade. Egentligen. Men bara om man orkar ta in och ta del av det som skrivs. När man börjar forska och intressera sig finns det så mycket information att det lätt blir svårt.
  När det gäller barnkläder har jag inte svårt att hitta det jag söker. Till mej själv är det desto svårare och önskar att utbudet var bättre.

  Lycka till imorgon. Nyfiken, så uppdatera gärna!

  //Ebba
  http://www.medvetenmini.se

 • Desireé | homeanddesire.se

  14 maj, 2014at12:51 Svara

  Åh vad bra Sofia! När större bloggar och inspirerande människor uppmärksammar detta så får fler upp ögonen för detta. Jag är en av dom som anses nojjig. Som funderar och läser på mycket om gifter och kemikalier. Jag tycker det är så fruktansvärt frustrerande att vi lever i ett samhälle fullt med gifter. Jag gör allt vad jag kan för att rensa och köpa så giftfritt som möjligt. När det gäller kläder, tycker jag det är svårt. När det panikas här hemma, och stora sonen inte har några mjukisbyxor som går åt som flugor på förskolan. Jag letar alltid eko-alternativ. Ekologisk bomull framför vanlig konventionellt odlad bomull. Men eko-bomullen är ju oftast färgad med kemikalier… GOTS-cert tycker jag är svårt att hitta i de större kedjorna. Oeko-tex har jag sett, och har handlat om jag hittat. Men allt det där andra som är fint, som inte är bra är svårt. Jag tänker att jag ska handla mer begagnat. Men det är svårt till mig själv. Där saknar jag fler alternativ. Gärna i butik så man kan prova. Och ja, jag köper hellre ett par byxor som är GOTS-cert än tre par andra. Härligt initiativ och stort lycka till i morgon!

 • Anonym

  14 maj, 2014at12:54 Svara

  Hej!

  Jag tycker det är svårt, svårt att veta vad som är bra egentligen. Har 2 barn och tycker att kvaliten på deras kläder är förfärligt dålig… Allt går sönder så fort att det inte kan ärvas och ges vidare. Särskilt skor…
  Köper mycket secondhand till dom, hittar finare färger och mönster, saker som inte ser ut som alla andres. Svårt är också att eftersom jag bor på en liten ort finns inte mycket att välja på här. Beställa på nätet: krångligt med storlekar o passform (speciellt till barn!)

  Nina

 • Anna H

  14 maj, 2014at13:37 Svara

  Å så svårt, jag tycker detta är en djungel! Är det bra på riktigt bra eller tror man bara att det är det. JAg vet inte riktigt hur jag ska formulera mig men hoppas att de som kan gör det här. Tycker det här är viktigt och vill veta mera!!
  Anna

 • Helena

  14 maj, 2014at14:28 Svara

  Ja men det är ju så svårt!!! En miljon märkningar – alla företag har sin egen märkning för eco och socialt arbete. Vi måste ha en bättre standard så man vet, tex GOTS. Jag skrev till en massa företag och frågade vad deras eco märkning betydde. Vaga och olika svar. Se min blogg http://www.noteratav.blogspot.com för sammanställning av svaren. Etikett ekologiskt.

 • Anonym

  14 maj, 2014at15:12 Svara

  Fy fanken vad bra! Att du ska dit!

 • Anonym

  14 maj, 2014at15:58 Svara

  Hej! Jag undrar hur det funkar med GOTS – betyder det att plagget är ekologiskt rakt igenom? Betyder det samtidigt att det är giftfritt? Betyder det att om plagget har ett tryck att det också är fritt från gifter? Svårt, svårt, svårt.

  MVH Sanni

 • AktivaDagar

  14 maj, 2014at16:04 Svara

  Viktig fråga! Jag skulle vilja att det fanns mer och tydligare information. T.ex. om olika sorts märkning av eko eller hållbart producerat. Vad är vad. Vad är bra "alltigenom" och ur alla aspekter… Önskar även ett större utbud av eko, giftfritt, hållbart producerat… Vi behöver ju minska konsumtionen… Men också öka medvetenheten om vilken "skit" vi konsumerar… och möjliggöra att göra bättre val… Att även större kedjor etc. börjar köra med eko kanske också ökar medvetenheten hos "den stora konsumerande massan"… Jag tror det finns många som gärna ändrar vanor eller betalar lite mer för ett plagg som är "schysst producerat". Om det känns mer möjligt t.ex. utifrån information och utbud…

 • Math

  14 maj, 2014at19:45 Svara

  Jag kan skriva hur mkt som helst om det här men jag ska fokusera 🙂
  1. Det är för billigt med kläder idag. Kanske kan man minska momsen på ekokläder för att visa vilken riktning staten vill att vi tar? Detta kanske blir lite svårkontrollerat men…
  2. Hänger lite ihop med 1:an – istället för att producera nytt hela tiden o använda kemikalier o ändliga resurser så satsa på återbruk. Uppmuntra designers, producenter mm att återanvända textiler från utgångna kollektioner.
  3. Det är OMÖJLIGT att som konsument hålla reda på alla kemikalier som finns i textilier!! Antingen får det bli ngn sorts innehållsdeklarationer eller hellre sätta stopp för alla dessa skit-kemikalier som inte behövs. Hur ska jag kunna veta att ett företag tillsatt silverjoner till ett plagg när det int står ngt om det? Hur ska jag veta att just den soffan jag väljer är impregnerad med flamskyddsmede

 • Math

  14 maj, 2014at19:49 Svara

  Det föll bort en del…jo absolut att man kan fråga butiken/återförsäljaren om innehållet i varan. Men de har ju flera dagar på sig att svara o då blir ju shoppingen aldrig kontrollerad. För vem ställer en fråga, går hem o sen beroende på svaret 1 v senare åker tillbaka o köper???

 • Anonym

  14 maj, 2014at19:54 Svara

  Hej

  Jag vill ge dig lite tips inför im:

  1 den största miljöpåverkan våra kläder gör på naturen är efter att vi köpt dom, dvs hur vi tvättar dom. Att vi tvättar för mycket och ej fulla maskiner. Vi tvättar sönder snarare än sliter ut dom.

  2 Bomulls, konsumtionen, odlingen har nått sin peak. Dvs vi kan inte producera mer bomull än vi gör i dag. Dvs bomull kommer bli en bristvara och exklusivt och dyrare.

  Det är ingen som förstår eller vet att vi måste börja recycla all bomull, säg det till politikerna. Det är lika viktigt som att vi recyclar papper å plast, mm. Att föra ut den informationen.

  Vad gäller ekologisk bomull så går det åt enorma mängder vatten till att producera den. Så ibland kan "better cotton" också va ett bra allternativ. Iaf i övergången. 40 000 människor dör varje år på bomulls plantagen. PGA gifter. Så eco cotton är mycket bättre för de som jobbar på plantagen.

  Det vi behöver är mer hållbara alternativ, och då inte bara eco cotton tex. Om man recyklar en jacka helt i polyester så kan den smältas ner och göras till nått annat. Dvs komponenter knappar allt är i poly.

  Mode industrin är en branch där det finns massa gifter, så den behöver verkligen en revolution.
  Viscose är tex också väldigt miljö ovänligt, men lyocell har certifikat på slutna system med reningsverk mm. Så mer sånna skulle jag säga- slutna system som återvinner sin egen process.
  De stora jättarna in om High street fashion är de som gör mest för miljön men också de som sätter de största ekologiska fotavtrycken, kan jag tycka iaf med tanke på den oerhörda mängd material de konsumerar. Eller vi konsumerar, vår shopping lyx har också en baksida. Kanske ett förbud mot vissa kvantiteter av bomull eller en ransonering bör införas. På alla material.

  Recyklade material kan innehålla mer gifter också, så inte bra för små bant att bära recyklade material. Så detta "gift i kläder ämne" är inte lätt och komplext. Men superviktigt. Hoppas ni har någon representant från H&M där i morgon, de kan mycket om detta. Även Matilda Tamm har doktorerat i detta ämne. om ni vill få tag på branch folk.

  Lycka till i morgon!

 • Anonym

  14 maj, 2014at19:59 Svara

  Jag kan inte nog uttrycka min tacksamhet för det du och de andra ska ta er an imorgon! Att vi måste ändra vår livsstil är helt klart för att ge jorden en möjlighet att återhämta sig. Ett hållbart samhälle är en förutsättning för att alla vi som finns här ska kunna utvecklas hälsosamt och att alla fina människor som inte är födda ännu ska få samma möjlighet. Jag tror att vi måste fråga oss varför vi konsumerar som vi gör. Är det för att vi är osäkra som individer att inte passa in i samhället utan att följa den senaste trenden? Är det tröst och trygghet vi vill åt eller är vi helt enkelt uttråkade? Behov och begär, vad är det som styr? Ska vi acceptera att människor som odlar frukt, bomull, kakao mm ska göra det med livet som insats för att vi ska få köpa billiga varor som inte heller är hälsosamma för oss. Besprutning av t ex bananer som leder till att ett flertal av de som tvingas utföra arbetet nästan gratis drabbas av cancer och inte alls har möjlighet att få någon som helst behandling för detta. Ja inte vet jag men mitt samvete har svårt att bära det.
  Kunskap om nya odlingsformer av t ex bomull finns där man kan ta fram färgen naturligt redan i plantan och detta sker utan bekämpningsmedel. Det är dyrt, färgerna är begränsade men det är värt det. Jorden lakas inte ur och blir obrukbar som den blir i nuläget. Vi behöver också använda oss av andra naturliga fibrer som t ex bambu som är snabbväxande och kan odlas så att regnskogen inte skövlas.
  Främst så måste vi ställa krav på de som säljer produkterna. Ex. HM som marknadsför t-shirts med märkningen ECO-blend. Ekobomull är ju bra men resten av plagget består av polyester som framställs på syntetisk väg från olja. Ska det vara ekologiskt?! Priset är superbilligt men plagget blir nopprigt redan efter en tvätt och åker snart nog i sopkorgen. Hur jag än försöker rättfärdiga mitt köp så kan jag inte komma på något som känns rätt. Vem har tillverkat plagget? Har personen fått en rimlig lön, kunnat känna trygghet och blivit behandlad med respekt på sin arbetsplats. Jag önskar att det skulle vara självklart att allt det jag köper är fairtrade och framtaget på ett respektfullt sätt men förstår att detta i dagsläget är orimligt. Hoppas i alla fall på bättre kontroll i alla led och bättre, begriplig märkning så jag vet vad jag ska välja/välja bort. Så länge vi fortsätter att ösa pengar på tvivelaktiga produkter så kommer inget att bli bättre. Det är vi med våra pengar och kunskap som kan förändra.
  Jag är beredd att konsumera mindre och betala mer för att få det hållbara samhälle vi behöver. Jag vill kunna se kommande generationer i ögonen och säga att jag försökte göra vad jag kunde på mitt enkla sätt. Lycka till imorgon!!! Vänligen Hillevi

 • Anonym

  14 maj, 2014at20:16 Svara

  Hej.
  Det här är jätteviktigt och jag glädjer mig väldigt till att få höra vad ni diskuterade och vad ni kom fram till. Jag har inga smarta frågor dessvärre, men kan som konsument säga att det är jättesvårt att hitta bra val, och veta vad man väljer och väljer mellan. Å ja, jag skulle med glädje betala mer om jag visste att jag betalat för bättre miljö och arbetsvillkor.
  Lycka till!
  Mvh Stina

 • Anonym

  14 maj, 2014at21:01 Svara

  Va bra att ni gör detta! Och att du uppmärksammar oss andra 🙂
  Tycker det finns mycket bra saker att ta upp som andra sagt ovanför min kommentar. Jag saknar en övergripande internationell standard giftfria och ekologiska/miljövänliga kläder (t.ex. bomull då). Som ISO 9001 fast för kläder. Jag har själv jobbat med standardisering och suttit med i SIS (Sveriges Standardiseringsinstitut) som i sin tur är med i ISO-kommitteerna. Hittade denna kommitte på SIS hemsida, http://www.sis.se/textil-och-l%C3%A4derteknik/sis-tk-160, de jobbar inom detta område – kanske kan man höra vilket stöd SIS får – hur det koordineras mellan t.ex. EU och standardiseringen? Vem driver vad? Hur kan Sverige ligga på i den här frågan?

 • Lina

  14 maj, 2014at22:05 Svara

  Shitpommfritt vad du är bra.

 • Annika

  14 maj, 2014at22:19 Svara

  Hej!

  Ett otroligt viktigt ämne att lyfta! Många har redan sagt så mycket bra saker här och jag vill poängtera att ansvaret ligger hos alla parter, konsumenter, klädföretag och politiker. Som tex konsument som ofta inte tycker att det finns bra alternativ och därför väljer bort det eller inte känner att det är lönt att ifrågasätta företagen. Klädföretagen lägger ofta ansvaret på konsumenterna för så länge inte konsumenterna kräver så behöver man inte göra mer än nödvändigt. Frågan känns inte så prioriterad av politiker antagligen för att det "bara" handlar om kläder och den mesta produktionen finns inte här vilket inte påverkar oss nämnvärt…

  Jag tror ändå det finns hopp, se bara på t ex ekologisk mat som det först var en liten del som tyckte det var viktigt, sen blev det en trend och nu har var och varannan något eko i kylskåpet. Nästa grej man har fattat är ekologisk hudvård, eller mer "ren" hudvård. Kanske har hälsotrenderna ett finger med i spelet för att folk ska börja ifrågasätta parabener och andra tråkiga ämnen för sin hud. Så nästa grej som det bubblar om är ekologiska och hållbart producerade kläder. Det tar bara sån tid eftersom vi inte har fattat sambandet med att saker faktiskt kostar och den stora kostnaden läggs inte på oss som enskild konsument utan på de som finns på andra sidan klädföretagen, de människor som finns i produktionen och de material som används. Vi måste vara beredda att betala priset för en produkts verkliga kostnad.

  Vi måste sakta ner och i många fall prioritera om. Sen visst, det är inte lätt för alla att lägga mycket pengar på kläder, men alla har råd att ifrågasätta och fundera över sina egna val när det gäller detta. Vi tvättar alldeles för mycket och ofta, slänger hela kläder eller skänker iväg för att de inte är lika intressanta längre och fyller på för att unna oss. Inget fel med att unna sig, men frågan är hur mycket av det man behöver.

  Sen när det gäller ekologiska plagg, det är ju självklart jättesvårt att veta hur allt är och går till som konsument. För helt fri från kemikalier är svårt att bli eftersom vi vill ha olika färger och tryck på våra kläder. Men man kan ju börja med att fokusera på kläder som har t ex en GOTS certifiering och som förhoppningsvis är färgat med bland annat GOTS certifierade färger och AZO fria färger osv där man undviker många tråkiga ämnen. Sen visst, det bästa hade ju varit att naturfärga, men tyvärr håller det inte lika bra som industriellt framställd färg och det kan man ju fundera över varför… Satsa mer på naturmaterial och hållbart framställda textilier istället för billiga konstfibrer.

  Det finns många "mindre" klädföretag som arbetar mer hållbart, vi måste bara låta dem få ta plats i vår shopping. Tyvärr halkar vi efter i Sverige jämfört med andra länder på ekoklädtrenderna och jag tror vi måste blicka lite utanför våra gränser och inspireras av det. Det finns så mycket fint som är producerat på ett schysst sätt som vi missar!

  Det finns mycket att fortsätta skriva om och jag inser att inlägget blir långt…

  Lite tips på vägen för oss konsumenter är:
  – Ifrågasätt invanda mönster och val.
  – Fundera över hur man kan förändra och prioritera hos sig själv.
  – Ju mer "renare" saker man har mot huden, ju bättre borde det vara för en själv och i förlängningen miljön och människorna som arbetar med dem.
  – Sakta ner, köp färre plagg men köp bättre plagg.
  – Ifrågasätt företagen även om man upplever att det tar tid att få svar. Ju fler som frågar ju snabbare går det.
  – Tillåt frågan att ta plats så att fler och fler får upp ögonen för det.
  – Strunta i det dåliga samvetet när man känner att man inte räcker till eller trillar tillbaka nått steg. Att ändra sina mönster tar tid, men det går.
  – Upptäck utbudet av hållbart producerat mode, det är fantastiskt spännande!

  Lycka till i morgon! Hoppas man får del av en uppföljning!

  / Annika

 • Matilda

  14 maj, 2014at23:06 Svara

  Det är svårt att veta om allt är 100% bra igenom hela kedjan. Jag har just (2014 års nyårslöfte) börjat ändra mitt köpbeteende när det gäller kläder. Jag vill inte göra det för svårt för mig utan tvärtom. Jag tycker inte om att läsa om gifter och kemikalier och gillar inte att känna hopplösheten tynga (vilket tidigare har gjort att jag struntat i allt och shoppat på som vanligt). Jag köper det som åtminstone har en bra aspekt, ekologiskt odlat, återvunnet eller miljövänligare matetialval. Till min stora förvåning har det gått som en dans hittills. Jag har hittat "hållbara kollektioner" både på Lindex, Hm och Åhléns. Jag har också upptäkt fantastiska webbutiker med fina kläder. Alltså, tillgänligheten är relativt bra! Det finns snygga kläder till bra priser.

  Mina tanke är att vi måste öka efterfrågan på allt som i någon aspekt är "bra miljöval"! Alltid räddar vi nån stackars människa på vägen även om produkten i slutändan inte är helt felfri! När vi kommit så långt kan vi granska hårdare och informera mera. Larmrapporter om gifter påverkar inte alla – det blir som med cancerframkallande ämnen, "jaja, det mesta är ju cancerframkallande så man kan ju inte undvika allt". Jag tror det är viktigare att inspirera och att uppmuntra de som försöker! Butiker med stort utbud miljöbra produkter borde skapa events kring dessa! Inspirera mera istället för att försöka skrämma folk från att handla billigt. De som blundar blir inte rädda.

 • tina.s

  15 maj, 2014at08:02 Svara

  Jag har lärt mig ännu mer om detta självklart viktiga! Vilka engagerade läsare du har och självklart applåderar jag ditt engagemang Sofia!

  Det ska bli otroligt roligt att träffa dig på söndag. Apropå:)

  Tina

 • Anonym

  15 maj, 2014at08:40 Svara

  Välkommen! Ska bli intressant att få lyssna till dig o dina ingångar i detta. Jag vill skapa en giftfri vardag, inte minst för våra barn. Därför är kläderna så viktigt! Vi ses! Annie Lööf

 • Anonym

  15 maj, 2014at10:03 Svara

  Superviktig fråga men ack så svårt! Jag vet ju och vill ju men ändå handlar jag på HM och kedjor. Hur gör man för att vet undrar jag. Kan det finnas någon sammanställning på allT?

 • Anonym

  15 maj, 2014at11:14 Svara

  Jag försöker att köpa nytt bara i nödfall och faktiskt aldrig kasta något, bara strumpor med hål i. Man kan ju laga grejer, hinner man inte med det kan man kanske dra ner på sitt arbete = inte lika mycket pengar men det sparar man ju in om man inte behöver köpa köpa hela tiden.
  Ida

 • Lyckoprickar-anna

  15 maj, 2014at12:13 Svara

  Min dotter (9 år) tog nyligen sina trasiga jeans (upprivet knä) till skolan för att laga dem på syslöjden. Superbra initiativ! Hon lär sig laga, hennes jeans får längre liv + att jag sparar några slantar 🙂
  "Det går åt fyra kilo kemikalier för att tillverka ett kilo tyg."
  Känns förjävligt!

 • Living with Tess

  15 maj, 2014at15:03 Svara

  Jätteviktig frågeställning det här tycker jag, något som ligger mig varmt om hjärtat. Jag tror absolut att världen är redo för en omställning, vissa mer än andra, och för att komma någon vart så bör alla dra sitt strå till stacken både vi som privatpersoner, företag, politikerna, etc.

 • Anonym

  15 maj, 2014at22:11 Svara

  För nio månader sedan såg jag dokumentären "Underkastelsen" och blev helt bedrövad och förskräckt. Jag vill skydda mina barn från massa hemska kemikalier! Sedan dess har vi rensat bort kemikalier hemma hos oss inom en mängd olika områden (mat (råvaror, tillagning och förvaring), plast, hygien/skönhet, kläder, städ/tvätt, sovrum, leksaker, byggmaterial och målarfärger, mm mm mm). Inom alla områden har en djupdykning varit nödvändig för att kunna fatta mer genomtänkta beslut. Nu råkar det passa min personlighet att djupdyka för jag tycker att det är intressant men vi är alla olika. Det är ett svårt ämne och information är inte på något sätt lättillgänglig. En effekt av rensningen är att beteendemönstret i vår familj har ändrats, vi funderar mer kring konsumtion och konsumerar mindre. Ekologisk mat håller inte lika länge, vi köper mindre kvantiteter åt gången och slänger mindre mat. Lägger man lite mer pengar på ekologiska äpplen är man lite mer noga med att de äts upp och inte glöms bort i kylen. Samma tänk kring kläder, färre och mer genomtänkta inköp som kanske är lite dyrare då de är mer ekologiska, mer noga med att laga, ge bort och återvinna. Allt detta känns väldigt sunt och bra! Tror att inspiration är viktigt! Många orkar inte lyssna när det är för dystert. Mitt eget fokus ligger för tillfället på förskola och skola, barnen tillbringar så mycket tid där.

  Vad gäller just kläder tycker jag att det känns bra att det dyker upp mer och mer ekologiska alternativ, både hos kedjorna och de mindre butikerna. Som konsumenter tror jag att vi behöver ändra beteendemönster och lägga mer pengar på färre kläder, inte helt enkelt, jag gillar personligen shopping, mode och fina kläder så jag har intressen som går åt olika håll.

  Spännande att höra mer om er dag idag!

  Hälsningar Hanna

 • Anonym

  15 maj, 2014at23:29 Svara

  Fantastiskt initiativ! Jag känner så starkt för den här frågan och skulle med glädje engagera mig i ett större perspektiv än min egen familj om jag kunde komma på ett bra sätt. Hittills har jag främst fokuserat på gifter i mat, hudvårds- och städprodukter och leksaker/barnartiklar. I helgen som gick försökte vi köpa en giftfri säng och det var snudd på omöjligt skulle jag vilja påstå. Bara att reda ut vad som fanns i textilierna var komplicerat, sen tillkommer alla andra material. Jag anser att det är alldeles för svårt för "vanliga konsumenter" att tyda innehållsförteckningar och märkningar idag, man ska inte behöva vara kemist och lägga timmar på research för varje inköp man vill göra. Läste en bra krönika av Anna Froster i Naturskyddsföreningens tidning för ett tag sen och håller med henne helt och hållet när hon säger att "kemikaliesamhället kan inte lösas på individnivå, det måste lösas gemensamt politiskt. Ingen kan hålla reda på alla ämnen själv, det ska inte gå att köpa farliga grejer helt enkelt."

  Eftersom kemikalierna finns överallt och det är omöjligt att skydda sina barn känner jag ofta maktlöshet i kombination med att engagemanget slår över och blir en ohälsosam stress. Fasar tex för att sätta Lillan i förskolan pga att miljön i de flesta förskolor är så full av kemikalier. Nu gällde ju frågan kläder och till min minsta har jag hittills bara använt ärvda kläder (hon är 1 år) men snart kommer ju även hon att börja slita ut kläder och då måste jag köpa nytt. Känner mig inte alls trygg med klädbutikernas olika/egna "eko-märkningar" men det kanske är okunskap från min sida. Vad gäller mig själv köper jag sen länge främst kläder i naturmaterial men skulle kunna göra mycket mer. Jag betalar gärna mer för ett ekologiskt plagg och konsumerar mindre.

  Är så glad för att du gör detta! Tusen tack och lycka till <3
  /Jenny

 • Anonym

  16 maj, 2014at10:34 Svara

  Så bra!! Upp med allt i ljuset bara! Jag eftersöker verkligen en innehållsdeklaration i kläder och även möbler. Och en sida där man läsa om av de olika ämnena står för.

  MVH Cia

Post a Comment