DAILY LIFE

Istället för Nintendo

I höstas tog vi in en bok på Mokkasin. Russinhissen. Den var då alldeles nyutkommen. Boken innehåller massor av experiment i fysik och kemi, sorterade i sju teman: sorteringar, vatten, luft och gaser, värme, el och magneter, ljud samt ljus. De flesta experiment kan göras med material som är lätta att få tag på i vår vardag. Man får lära känna naturvetenskapliga fenomen som till exempel elektricitet, kemiska reaktioner eller vattnets ytspänning.

Boken är suverän för nyfikna barn och deras föräldrar. För att inte tala om för stora syskon som kan experimentera med sina småsyskon. Det är också en stor inspirationskälla för lärare i förskolor och skolor runtom i Sverige. Idén att koppla ihop kemi och fysik med vardagen gör att barnen lockas till lärande och allt detta som kan tyckas komplicerat blir plötsligt mycket lättare att greppa. Boken kan användas redan på förskolan och långt upp i åldrarna.

Nyligen så träffade TV4 Nyhetsmorgon Hans Persson som har skrivit boken. Se repotaget och experiment utförda av honom och två tioåriga tjejer. Jag inser efter att ha tittat på det, det var verkligen inte bättre förr. Plötsligt blir den annars så abstrakta naturvetenskapliga världen något nytt och väldigt spännande. Det var ju inte precis alltid så glasklart i laborationssalarna på 80-talet. Kolla repotaget här.

Boken finns att köpa på Mokkasin för 295:-

Leave a Reply